Harde wind? Zo bereid je je voor

Amy Schutte 988
Er wordt vaak gezegd dat je in elke weersomstandigheid kunt fotograferen. Zo ook bij harde, of zelfs stormachtige wind. Maar het is vaak wel een goed idee om voorzorgsmaatregelen te nemen. Je wilt natuurlijk dat je apparatuur langer meegaat dan vandaag.

Stevig staan

Wind, vooral wanneer de beaufort krachten flink oplopen, heeft de eigenschap dat het dingen omgooit. Ook jouw statief, met je dure camera en objectief erop. Ook als je een stevig, zwaarder statief hebt, is het niet onmogelijk dat deze omgeblazen wordt. Houd daar rekening mee en houd je camera (met statief) bij voorkeur steeds vast. Je statief is het stabielst op de laagste stand, zonder de poten uit te schuiven, dus kijk of je daarmee uit de voeten kunt. Verzwaar het statief eventueel met zandzakken of je cameratas, vaak zit er een haak aan de middenkolom. Bij twijfel kun je het risico beter niet nemen, en beter uit de hand fotograferen. Zorg zelf ook dat je stevig staat, want een harde wind ruk kan ook jouw balans verstoren. Leun bij voorkeur ergens tegenaan, zodat het gemakkelijker wordt om je handen stil te houden.

wind, wind fotograferen, slecht weer

Zand

Een te gekke plek om te fotograferen bij harde wind, is op het strand. Maar een zandstorm is ook niet bevorderlijk voor je apparatuur. Zand kan tussen de bewegende delen van je camera of objectief gaan zitten, zoals de zoomring, en is moeilijk weg te krijgen. Gebruik een regenhoes om je spullen te beschermen. Heb je die niet? Improviseer er dan één door een stevige plastic tas om je camera te doen. Maak een opening bij de lens en plak eventueel de tas daar vast met tape, om te voorkomen dat het plastic in beeld gaat wapperen. Stop al je spullen steeds direct terug in de tas en doe de tas tussendoor dicht. Bij thuiskomst is het een goed idee om alle spullen schoon te blazen met een blaasbalgje.

Breng wind in beeld

Nu weten we dat het mogelijk is om tijdens harde wind op pad te gaan, maar hoe brengen we het in beeld? Zoek naar vormen die veranderen door de wind. Een gebouw met een horizontaal wapperende vlag bijvoorbeeld. Of zoek naar patronen in het zand die door de wind veroorzaakt zijn. Ook wapperende haren en kledingstukken doen het goed. Probeer wat van de omgeving op te nemen. Is er een goede wolkenpartij die dag? Neem deze dan mee, om het trotseren van de elementen-gevoel extra te benadrukken.

wind, wind fotograferen, slecht weer

Instellingen

Omdat veel van het landschap in beweging is door de wind, kun je het beste met een korte sluitertijd fotograferen. Hiermee bevries je de bewegingen en hou je een scherpe foto over. Wanneer je je sluitertijd wat langer zet, gaan de bewegingen in elkaar vervloeien en krijg je een zachtere focus, een onscherpe foto. Dat kan overigens het gevoel van beweging extra aanzetten, dus het kan zeker een creatieve keuze zijn.

Gebruik de beeldstabilisator

Het is erg moeilijk om zelf helemaal stil te staan als de wind aan je trekt, en zelfs je statief zal waarschijnlijk een kleine zwaaibeweging maken. Het gebruik van de beeldstabilisator, als je die hebt, helpt je in dat geval. De camera of het objectief compenseert de beweging, waardoor je alsnog een scherpe foto kunt maken.

Lees ook: Leren: wat is beeldstabilisatie

wind, wind fotograferen, slecht weer

Weer of geen weer, als fotograaf kunnen we overal het beste van maken. Kom maar door met die herfststorm.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy