Fotograferen in een storm? Pas op met harde wind!

Christel  de Wolff 3348

De herfst en winter lenen zich uitstekend voor fotografie. De kleuren zijn mooi en de zon staat niet zo hoog aan de hemel als in de zomer. De koude seizoenen brengen echter ook risico's met zich mee, zoals harde wind, een gevaar voor je set up.

Je hebt niet alleen kans dat je statief om waait, je kan ook te maken krijgen met opwaaiend vuil en water. Beide zijn niet echt goed voor je apparatuur. Natuurlijk zijn er tips waarmee je het risico op schade tot een minimum kunt beperken en tóch een mooie fotoserie kunt maken.

Bezuinig niet op je statief

Als enthousiast landschapsfotograaf moet je nooit bezuinigen op een statief. Een statief moet stevig staan en daarbij geen kans tot omvallen hebben. Verkijk je hier niet op, want zeker wanneer je een flink objectief op je camera hebt staan, kan de massa aardig oplopen. Je statief is het stabielst op de laagste stand, zonder de poten uit te schuiven, dus kijk of je daarmee uit de voeten kunt. Verzwaar het statief eventueel met zandzakken of je cameratas, vaak zit er een haak aan de middenkolom. Bij twijfel kun je het risico beter niet nemen, hou je camera dan gewoon vast. 

Lees meer over de verschillende soorten statieven en tips om op te letten bij de aanschaf: 

Gebruik beeldstabilisatie

Zorg dan wel dat je zelf ook stevig staat, want een harde wind ruk kan ook jouw balans verstoren. Leun bij voorkeur ergens tegenaan, zodat het gemakkelijker wordt om je handen stil te houden. Gebruik waar mogelijk de beeldstabilisatie. Juist in deze omstandigheden, is het fijn dat moderne camera's én objectieven kunnen compenseren voor jouw trillingen. 

Pas op voor opvliegend vuil

Wanneer de dakpannen en de verkeersborden over straat vliegen is het misschien beter om niet naar buiten te gaan, hoe graag je ook zou willen. Maar ook bij mildere windkrachten, kunnen er genoeg dingen door de lucht vliegen die jouw camera en objectief kunnen beschadigen. Denk aan zand en water wanneer je aan het strand fotografeert en takken of bladeren wanneer je aan de bosrand staat. Zand kan tussen de bewegende delen van je camera of objectief (of statief) gaan zitten en is moeilijk te verwijderen. Zandkorrels zijn kleine steentjes die de binnenkant van jouw apparatuur lelijk kan beschadigen. Gebruik een regenhoes om je spullen te beschermen. Heb je die niet? Improviseer er dan één door een stevige plastic tas om je camera te doen. Maak een opening bij de lens en plak eventueel de tas daar vast met tape, om te voorkomen dat het plastic in beeld gaat wapperen. Stop al je spullen steeds direct terug in de tas en doe de tas tussendoor dicht. Bij thuiskomst is het een goed idee om alle spullen schoon te blazen met een blaasbalgje.

Lees ook: Bescherm je gear tegen slecht weer

Creatief omgaan met wind

Natuurlijk brengt een flinke wind ook creatieve mogelijkheden met zich mee. Waar je bij het fottograferen moet opletten met onscherpte door het trillen van je handen of het wankelen van je statief, kun je de bewegingsonscherpte van je onderwerpp juist gebruiken om tot mooie resultaten te komen.  Met korte belichtingstijden kun je objecten ‘bevriezen’. Denk aan hoge golven die tegen de stenen omhoog spatten of bomen die schuin staan door de harde wind. Met een korte belichtingstijd kun je deze onderwerpen vangen op een wijze die alleen door de wind mogelijk is gemaakt. Met lange sluitertijden kun je bewegende onderwerpen juist laten vervagen, wat dynamiek en de suggestie van beweging geeft. Gebruik dan naturlijk een stevig statief, bij voorkeur één die je in de grond kunt verankeren. Zo niet, zorg dan dat deze in elk geval anderhalf keer het gewicht is van de camera met objectief. Voor het kiezen van de goede sluitertijd kun je het beste wat experimenteren er is daarbij geen goed of fout! 

Wil je nog creatiever aan de slag? Lees dan: Mooie effecten creëren met behulp van een prisma

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel