Altijd stabiel: alles over je statief

Christel  de Wolff 3930

Als je je graag bezighoudt met landschapsfotografie of graag zelfportretten maakt, dan is een statief misschien wel de belangrijkste accessoire die je bij je kan hebben. Natuurlijk kun je je camera ook op een paaltje of op een muur zetten, maar dan ben je natuurlijk beperkt in de mogelijkheden.

Veel landschaps-, sport- en wildlifefotografen zijn zelden zonder statief te vinden. Dit om alle kans op bewegingsonscherpte te verminderen, makkelijk hetzelfde landschap met verschillende belichtingen de fotograferen om deze later samen te voegen en om makkelijk indrukwekkende panoramafoto’s te maken.Als beginnend fotograaf schrik je misschien een beetje van de prijzen van sommige statieven. Waarom kost een statief soms wel honderden euro's en moet je daarnaast nog eens een losse statiefkop kopen?

Statief: stevig en stabiel

Voor een mooie camera met een goed objectief heb je al genoeg geld uitgegeven. Je wilt dus voorkomen dat je setup omwaait als er een beetje wind staat. Een professioneel statief kan een zware camera met objectief dragen, maar is ook beter bestand tegen de wind. Let op het draagvermogen als je een statief gaat aanschaffen. Een paar kilo lijkt al snel overdreven, maar vergeet niet dat een beetje telelens als snel richting de twee kilo gaat, zonder camera.

statief

Monopod of tripod

Als je kijkt naar statieven heb je eigenlijk twee smaakjes: een éénpoot (monopod) of een driepoot (tripod).Beide hebben voor- en nadelen en welke je kiest is op basis van jouw  wensen en voorkeuren. 

Een monopod bestaat uit één poot die voor stabiliteit zorgt. Een monopod is geen oplossing als je met een gerust hart je geliefde apparatuur los wil laten staan, maar zorgt wel voor extra stabiliteit als je een zware lens op je camera hebt geschroefd. Hiermee kan je je lens op de grond laten rusten en hoef je niet het hele gewicht met je linkerarm op te vangen. Dit zorgt al snel voor een wereld van verschil en maakt het een stuk makkelijker om scherpe foto’s te maken. Een groot voordeel van een monopod is dat je hem heel snel kunt neerzetten. Je hebt natuurlijk maar één poot waarom je je hoeft te bekommeren en hoeft er dus niet voor te zorgen dat alle poten even ver zijn uitgeklapt en je camera mooi waterpas staat. Als je dus snel ergens een foto van wil maken, dan ben je met een monopod een stuk sneller dan met een tripod.

Een tripod bestaat uit drie poten en kan daarom heel stevig zelfstandig blijven staan. Doordat je er niet zelf aan hoeft te komen, neemt een tripod alle trillingsonscherpte weg. Ook kun je er met een tripod makkelijker dezelfde compositie meermaals maken. Als je dus een foto met meerdere belichtingen wilt maken, doe je dat het beste met een tripod statief.

Materiaal

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een statief is het materiaal waarvan deze gemaakt is. Er zijn statieven op de markt van aluminium, titanium en zelfs van koolstofvezel. Als je voornamelijk thuis of in je eigen studio werkt, dan kan je gerust een wat zwaarder statief kiezen, maar ga je op zoek naar de meest bijzondere en afgelegen landschappen, dan kan het verstandig zijn om te investeren in een lichter objectief. Een paar honderd gram lichter lijkt niet zo veel, maar als je er urenlang mee moet rondzeulen telt elke gram.

Een voorbeeld van een degelijk en veelzijdig statief is de 3leggedthing Punks Travis

Bekijk hier nog meer camera-accessoires waarop je absoluut niet moet bezuinigen. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel