Creatief aan de slag met zoom burst

Amy Schutte 243
Zoom burst of zoom waas is een creatief, fotografisch effect waarbij het onderwerp scherp is maar omringd wordt door bewegingsonscherpe lijnen, dat je in je camera zelf kan bereiken. Het voegt beweging en dynamiek aan je foto toe. Het bijna abstracte eindresultaat zit vol actie.

Wat heb je nodig?

  • Een camera met zoomlens. Dat kan bijvoorbeeld een standaard 18-55 kitlens zijn.
  • Een statief om de lijnen strak te houden
  • Eventueel een ND filter

Goed weer

Het beste kun je een zoom burst foto maken op een bewolkte dag, of in elk geval niet wanneer het licht heel hard is. Dit omdat je een sluitertijd tussen de 1 en 4 seconden nodig hebt. Als het heel licht is, zet je ISO laag, knijp je diafragma zo ver mogelijk en gebruik eventueel een ND filter. Je kunt de foto in RAW maken en na bewerken, maar teveel overbelicht (de lijn schiet uit het histogram) betekent dat je informatie kwijt is. Dan kun je in Photoshop of Lightroom zoveel hooglichten wegtrekken als je wil maar dan wordt het niks. Kies je voor een ND (neutral density) filter, dan is een 6 stop filter een goede keuze, aangezien 1/60 sec sluitertijd daarmee verlengd kan worden naar 1 sec. Dat zou voldoende tijd moeten zijn om je zoom toe te passen.

Zelf zoomburst maken

Kies je onderwerp en stel je op. Stel vervolgens scherp, met autofocus of handmatig, en zet je focus vast door op handmatig over te gaan (of met de AE-L/AF-L knop). Begin je lichtinstellingen op de kleinste brandpuntsafstand. Het idee is dat je meteen volledig inzoomt op het moment dat je afdrukt, dus een snelle draai aan je objectief. Voor het beste resultaat begin je al met zoomen voordat je afdrukt, maar dat vereist wat oefening. Hierdoor zorg je dat er beweging in de hele foto zit, en de randen niet ‘stil’ staan. Probeer de snelheid van de zoom aan te passen aan je sluitertijd; je begint iets voor je afdrukt en je eindigt precies bij het einde van de sluitertijd. Probeer de snelheid van je zoom constant te houden.

Aan de slag

Je kunt de zoomburst overal voor gebruiken. Kleurrijke taferelen geven een erg leuk effect, zoals een straat in een grote stad ‘s avonds. Maar ook personen op de camera afkomen zijn een goed onderwerp voor zoomburst. Maar ook in natuurfotografie werkt heel  goed. Het is even oefenen maar het kan hele leuke, creatieve plaatjes opleveren.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy