Oefenen met zoom burst

Amy Schutte 2447
Een zoom burst is een techniek waarbij je fotografeert met een lange sluitertijd, terwijl je tegelijkertijd in- of uitzoomt.

Het onderwerp krijgt daardoor ‘strepen’, die in werkelijkheid ontstaan zijn doordat de brandpuntsafstand veranderde tijdens de belichting. Het geeft je foto enorm veel beweging en dynamiek, en het is leuk om eens mee te oefenen.

Wat heb je nodig?

Uiteraard een camera met zoomlens. Dat kan bijvoorbeeld een standaard 18-55 kitlens zijn, een beetje een wijde hoek is fijn.
Een statief om de lijnen strak te houden
Eventueel een ND filter, als je overdag aan de slag wil.

Overdag of ‘s avonds

Het beste kun je een zoom burst foto maken op een bewolkte dag, of in elk geval niet wanneer het licht heel hard is. Of natuurlijk in het donker, juist lampen werken erg goed omdat ze mooie, strakke strepen geven. Je hebt ongeveer een sluitertijd tussen de 1 en 4 seconden nodig, de kans op overbelichting ligt dus op de loer. Als het heel licht is, zet je ISO laag, knijp je diafragma zo ver mogelijk en gebruik eventueel een ND filter. Kies je voor een ND filter, dan is een 6 stop filter een goede keuze, aangezien 1/60 sec sluitertijd daarmee verlengd kan worden naar 1 sec. Dat zou voldoende tijd moeten zijn om je zoom toe te passen.

Hoe maak je een zoom burst

Kies je onderwerp en stel je op. Stel vervolgens scherp, met autofocus of handmatig, en zet je focus vast door op handmatig over te gaan (of met de AE-L/AF-L knop). Begin je lichtinstellingen op de kleinste brandpuntsafstand. Het idee is dat je meteen volledig inzoomt op het moment dat je afdrukt, dus een snelle draai aan je objectief. Maar je kunt ook uitzoomen, precies andersom dus. Voor het beste resultaat begin je al met zoomen voordat je afdrukt, maar dat vereist wat oefening. Hierdoor zorg je dat er beweging in de hele foto zit, en de randen niet ‘stil’ staan. Probeer de snelheid van de zoom aan te passen aan je sluitertijd; je begint iets voor je afdrukt en je eindigt precies bij het einde van de sluitertijd. Probeer de snelheid van je zoom constant te houden.

Sterren met zoom burst

Fotografeer je de sterrenhemel met een zoom burst, dan lijkt het wel een meteorietenregen! De hele hemel is vol met vallende sterren. Als je nog andere lampjes in je foto hebt, kun je bijvoorbeeld de helft van de sluitertijd gebruiken voor de zoom, en de andere helft niet. Lampjes van bijvoorbeeld huizen of straatverlichting blijven zo ‘stabiel’, alleen de sterren lijken te bewegen.

Draai de camera

Ook een leuk, abstract effect. Vaak zie je hierbij niet meer wat precies het onderwerp was, dus houd dat in je achterhoofd. Het werkt heel goed met een onderwerp met veel kleuren, dus als je gekleurde kerstlichtjes in de boom hebt kun je aan de slag! De techniek is hetzelfde, maar je moet nog een handeling verrichten, namelijk je camera een kwartslag draaien terwijl je zoomt. Vergt wat oefening, maar erg leuk!

Nachtfotografie

De zoom burst techniek is vooral uitstekend geschikt voor nachtfotografie. Je fotografeert dan immers al met lange sluitertijden. Het enige wat je hoeft te doen, is een goede draai aan de zoomring te geven. Ook mooi voor stadsgezichten.

Eigenlijk kun je de zoom burst overal inzetten. Personen die naar de lens toelopen, krijgen nog meer beweging. Ook in wildlife fotografie kan het leuk zijn. Het is een eenvoudige techniek, die een beetje oefening vereist. Maar als je het eenmaal doorhebt, kun je overal aan de slag met je zoom burst!



 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy