3 fotografiehacks met aluminiumfolie

3 fotografiehacks met aluminiumfolie

Senta Bemelman 4619

Huishoudelijke middelen kunnen erg handig zijn tijdens het fotograferen. Heb jij wel eens aluminiumfolie gebruikt tijdens een fotoshoot? Leer hoe je hiermee te werk gaat!

Doe-het-zelf tips zijn leuk om uit te voeren en ontzettend handig. Door zelf aan de slag te gaan heb je vaak goedkoop fotografie-accessoires in een handomdraai.

Aluminiumfolie gebruik je misschien voor het bewaren van eten, maar je kunt dit ook op verschillende manieren als fotograaf gebruiken. Door de reflecterende stof geeft het veel mogelijkheden in de studio of op locatie.

Hack 1: Achtergrond met aluminiumfolie

Knip een paar lange stroken folie af en verkreukel deze een beetje. Bevestig de stroken vervolgens tegen elkaar aan op de muur, of hang ze aan een achtergronddoeksysteem. Je kunt het reflecterende effect extra versterken door een lichtbron op de achtergrond te richten. Het werkt ook erg goed om LED-lampjes voor de folie te houden. Daarnaast kun je het model ook tussen de aluminiumfolie achtergrond en lampjes in plaatsen. Hierdoor krijg je een bokeh-effect omdat de lampjes veranderen in onscherpe lichtbollen.

Hack 2: Bokeh- effect met aluminiumfolie regen

Versnipper de folie in kleine stukjes. Zorg voor voldoende stukjes. Laat vervolgens een assistent de stukjes over het model strooien. Gebruik een groot diafragma om het bokeh-effect teweeg te brengen. Zorg ervoor dat de camera op het model gefocust is.

Hack 3: aluminiumfolie als reflectiescherm

Gebruik aluminiumfolie om licht te weerkaatsen. Laat een lamp bijvoorbeeld van bovenaf op je model schijnen en laat hem of haar een stuk folie onder het gezicht houden, zodat de schaduwen verdwijnen. Wil je een reflectiescherm echt nabootsen, wikkel de folie dan om een (ronde) doos zodat het licht gelijkmatig wordt verdeeld.

Bekijk in de onderstaande video nog meer handige fotografiehacks.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta