7 tips voor fotograferen in slecht weer

7 tips voor goede foto's in slecht weer

Tieme Snijders 597
Is in slecht weer fotograferen onmogelijk zonder weersbestendige apparatuur? Nee hoor! Het slechte weer kan juist fantastische plaatjes opleveren en met deze tips lukt het jou ook. Lees snel verder

In Nederland kan het vaak hard en veel regenen, of er hangt een dik pak mist. Voor veel mensen reden om thuis te blijven en de camera in de tas te laten zitten. Zonde! Want met 7 tips kun jij fantastisch mooie foto’s maken, terwijl het weer om te huilen is. Slecht weer levert soms mooie dramatische foto’s.

De 7 tips:

1 Check de reviews op internet. Hoe goed is jouw camera beschermd tegen slecht weer. De sealing van camera’s wordt steeds beter en ook betaalbare camera's en lenzen zijn tegenwoordig vaak spatwater- en stofbestendig. Controleer hoe het met jouw camera zit door het internet te raadplegen.

2 Neem zakdoekjes en microfiberdoekjes mee. De zakdoekjes nemen het water beter op dan de microfiber doekjes, maar soms blijft er wel wat stof hangen op zo'n doekje. Daar komt de microfiberdoekje goed van pas. Daarmee kun je ongewenst vuil gemakkelijk wegpoetsen

3 Knijp het diafragma voor beter zicht op waterdruppels. Met een klein diafragma, bijvoorbeeld f/5.6, worden druppels groter en waziger en daarmee moeilijker te bewerking in nabewerking.

4 Houd de zonnekap op de lens. Dit voorkomt dat er (te veel) regendruppels op de lens komt. Dit is overigens altijd een goede tip.

5 Als de compositie het toelaat, laat de camera een beetje kantelen richting de grond. Zo wordt het lastiger voor de regen om het voorste lenselement te raken.

6 Neem een paraplu mee en bevestig deze aan het statief met een klem (doe dit niet als het hard waait!)

7 De app “Storm Radar” helpt je voorspellen wanneer het erg hard gaat regenen, zo kun je te harde koude douches voorkomen.

Pas goed op, maar we wensen je veel plezier en succes met het fotograferen in het slechte weer. Upload je beste slechtweer foto’s in onze galerij!