Verveel jij je al? Fotografie ideeën voor binnenblijvers

Christel  de Wolff 7132
Of het nu slecht weer is, je geen zin heb om eropuit te gaan of dat je verplicht binnen moet zitten... wij hebben een aantal tips om thuis aan de slag te gaan met fotografie. Zo hoef je je nooit te vervelen.

Er zijn strenge maatregelen van kracht. Hoef je niet naar buiten, blijf dan vooral binnen, is het devies. Moet jij verplicht thuis zitten met extra vrije tijd? Pak dan de fotocamera weer eens op. Ga je voor abstract, stilleven, voedselfotografie of andere creatieve ideeën die je prima binnen kunt uitvoeren? Of heb je onlangs veel foto's gemaakt, maar was je nog niet aan het bewerken toegekomen? Genoeg te doen!

binnen, slecht weer, regen, ideeën, fotografie ideeën

Olie, water en zeep

Met olie, water en zeep kun je enorm leuke abstracte foto’s maken. Helemaal wanneer je over een glasplaat beschikt (een glasplaat van een oud fotolijstje kan bijvoorbeeld prima werken). De foto’s werken goed met een macro objectief, maar dat hoeft niet per se. Als je een statief hebt waarmee je je camera recht naar beneden kunt richten, is dat fijn. Anders kun je uit de hand fotograferen.  Begin met een beetje olie op de plaat. Houd in de gaten dat de olie in het kader van je foto uitkomt. Voeg nu steeds een paar druppeltjes afwasmiddel en water toe met behulp van het lepeltje. Vervolgens weer wat olie, dan weer wat afwasmiddel, water etc. Om de vorm van de bubbels wat te veranderen kun je een beetje met het lepeltje roeren. Door een gekleurd papiertje onder het glas te leggen (bij voorkeur met wat afstand, door het glasplaatje bijvoorbeeld op een stapel boeken te leggen), krijg je een extra leuk effect. Inpakpapier is daarvoor bijvoorbeeld uitstekend geschikt.

Food photography

Food photography is ook enorm leuk om binnen te doen. Je kunt je werkelijk alles kiezen als onderwerp en je kunt je helemaal uitleven in de styling. Kies kleuren en voorwerpen die bij het onderwerp passen, zodat je een consistente sfeer in je foto’s krijgt. Kies ook een hoek die bij past bij het onderwerp. Hoge gerechten kun je wellicht meer van de zijkant fotograferen, platte gerechten zijn mooier recht van boven. Je hoeft overigens niet perse complete gerechten te fotograferen, losse ingrediënten kun je ook op een creatieve manier in beeld brengen.

Bloemenvaas, kamerplanten... macrofotografie kan ook binnen!

Bloemen en planten zijn ook veelzijdige onderwerpen. Je kunt bloemen plukken als het nog lekker weer is, of een eenvoudig bosje kopen. De meeste huishoudens hebben wel één of meerdere planten. Pak er eens een macro-objectief bij. Zo kun je details uitvergroten en zelfs abstracte beelden maken van het onderwerp. Speel met scherpte en, in het geval van bloemen, met de kleuren.

macrofotografie

Verdiep je in nabewerking

Een binnenblijf-dagje is natuurlijk ook bij uitstek geschikt om je skills op het gebied van nabewerking eens extra op te poetsen. Probeer je op in één bepaalde techniek tegelijk te verdiepen. Er zijn veel tutorial video’s op Youtube die je stap voor stap meenemen, waarna je zelf verder kunt experimenten. Later heb je daar natuurlijk weer profijt van!

Ook bij ons valt natuurlijk genoeg te leren. Kijk maar eens hier, waar alle artikelen in de categorie 'leren' zijn verzameld. Ook kun je plaatsnemen op de bank met je favoriete fotomagazine. Klik hier om edities te bestellen. 

DIGIFOTO Travel, terug van weggeweest

In deze, nieuwe, geüpdatete online Travel special van DIGIFOTO nemen we je mee op reis door middel van prachtige foto’s en inspirerende interviews. Laat je verrassen door de veelzijdigheid aan materiaal. Reis de ene bladzijde naar Chili, sla om en je bevindt je op Antarctica. Ontmoet volkeren in landen hier ver vandaan of maak kennis met de jongeren in de Amsterdamse Bijlmer. Kortom, de digitale DIGIFOTO Travel editie houdt voorlopig wel even zoet dankzij de inspirerende verhalen en dito foto’s van Jimmy Nelson tot Ruben Smit en Bob Luijks.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel