Smakelijk eten! food photography

Amy Schutte 1444
Het fotograferen van voedsel en gerechten lijkt eenvoudig, maar schijn bedriegt. Vaak is er veel te zien in het kader en niet altijd kun je gebruik maken van de normale hulpmiddelen in compositie om de kijker te ‘leiden’. Hoe maak je dan een aantrekkelijke foto?

Scherptediepte in food photography

In food photography kan het heel belangrijk zijn om de scherpte op een bepaald punt te leggen. Zeker wanneer je werkt met een kleine scherptediepte, zal de focus de kijker het beeld in moeten leiden. De scherptediepte is het gedeelte van de foto dat scherp is. Een kleine scherptediepte betekent dat er een klein gedeelte van de foto scherp is, en veel van de voor- en achtergrond onscherp is. Bij een grote scherptediepte is er juist veel scherp. Je kunt de scherptediepte controleren door het handmatig instellen van de diafragmaopening. Een grote opening, met een klein f/getal betekent dat er veel licht door het diafragma komt en de scherptediepte vrij klein is. Een kleine opening betekent zorgt ervoor dat de scherptediepte groter wordt. Bij foto’s waarin veel te zien is, kan het geheel al snel rommelig worden. Door een kleine scherptediepte te gebruiken, kun je orde scheppen in de chaos.

Kies je onderwerp

Bij voedsel of gerechten kunnen er veel verschillende ‘onderwerpen’ in je foto zijn. Maak je een foto van een bord met eten, dan is natuurlijk snel duidelijk wat het onderwerp is. Maar fotografeer je een schaal met koekjes, of een heleboel ingrediënten voor een recept bijvoorbeeld, dan is het zaak om een onderwerp te kiezen. In voedselfotografie noemen ze dit ook wel de ‘hero’, de held. Je kunt het eens uitproberen door verschillende foto’s te maken, waarbij je steeds iets anders de hero maakt. De aandacht van je foto komt zo steeds bij een ander onderwerp te liggen. Leg de scherpte bij het onderwerp waar jij de meeste aandacht naar uit wil laten gaan, zeker met een kleine scherptediepte.

Samenvoegen

Wanneer het belangrijk is om een grote scherptediepte te hebben voor je onderwerp, bijvoorbeeld omdat je alle koekjes scherp wilt hebben, maar je wil wel graag veel onscherpte in de achtergrond, dan kun je ook twee foto’s samenvoegen. Eerst maak je de foto met de kleinere scherptediepte, waarin het onderwerp/de onderwerpen eruit komt te zien zoals jij het wil. Vervolgens open je het diafragma en maak je nog een foto waarin minder van het onderwerp scherp is, maar ook minder van de achtergrond. Je voegt ze vervolgens samen, bijvoorbeeld in Photoshop. Je kunt dit doen door een laagmasker te maken van de één en de achtergrond te vervangen voor de ander.

Standpunt 

Voor food photography is het belangrijk om rekening te houden met de hoek van de camera ten opzichte van het gerecht. Je hebt een aantal verschillende soorten foto’s en gerechten, en bovendien kun je je foto stylen. Wanneer je te maken hebt met een plat gerecht, kun je het beste in een hoek van ongeveer 75 graden schieten. Denk aan een platliggend koekje of een pannenkoek. Voor ‘hoger’ eten kun je juist beter lager gaan, van 45 graden tot recht van de zijkant. Zo zie je de hoogte, en bovendien zie je eventuele lagen in het gerecht. Een hamburger bijvoorbeeld ziet er zo veel smakelijker uit, en je kunt ook nog eens zien wat er allemaal op zit. Zou je hoger gaan, dan komt er veel meer nadruk op het (bovenste) broodje te liggen. Je kunt met deze hoogte spelen. Koekjes kun je bijvoorbeeld ook opstapelen, je kunt een hoog glas gebruiken in plaats van een kommetje voor saus, etc.

Er komt best nog wel wat kijken bij het smakelijk fotograferen van gerechtjes. Maar, het is erg leuk om te doen, en bovendien kun je er ook thuis mee aan de slag. Eet smakelijk!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy