7 tips voor architectuurfotografie

Tieme Snijders 598
Bijna elke plek op de wereld heeft wel kenmerkende en indrukwekkend architectuur. We geven je tips hoe je daar zo goed mogelijk gebruik van kunt maken in je fotografie. Doe bijvoorbeeld goed onderzoek voor je op pad gaat. Dit bespaart je tijd en zo kun je goed bepalen wat je precies wilt zien en fotograferen.

Hierbij 7 tips voor goede architectuurfotografie:

Tip 1:
Bezoek je een locatie waarvan je (bijna) zeker weet dat je er niet meer terugkomt? Maak dan extra foto’s!  Benader gebouwen vanuit verschillende hoeken en doe dit op verschillende momenten van de dag, mocht je schema dit toelaten.

Tip 2
Als je architectuur fotografeert, denk outside of the box! Bekijk altijd het plafond, om te zien of er wat interessants boven je hangt.  Kan je de flits niet gebruiken? Gebruik een zo groot mogelijk diafragma. Als je een glazen dak fotografeert, onderbelicht de foto dan, zodat donkere details bewaard blijven.

Tip 3
Denk goed na over je compositie. Zoek altijd naar mooie perspectieven en neem de tijd voor de foto. Denk aan de regel van derden, en ook of deze regel gebroken kan worden voor een interessante foto.

Tip 4
Fotografeer niet vanaf oogniveau. Zo krijg je een ‘plat beeld’. Fotografeer vanuit verschillende hoeken. Gebruik eventueel, mocht je er 1 hebben, een tilt-shiftlens!

Tip 5
Maak ook foto’s van details. Zo breng je ook andere interessante delen van architectuur in beeld die andere wellicht over het hoofd zien. Denk aan gebogen lijnen, deurknoppen, ramen, stenen enzovoorts.

 

Tip 6
Maak ook ’s ochtends vroeg of ’s avonds foto’s. In het donker krijgt een gebouw een heel ander sfeertje om zich heen. Gebruik wel een statief uiteraard. Let er ook op dat je een zo laag mogelijk ISO-getal kiest en een zo klein mogelijk diafragma (groot getal). Zo krijg je een scherpe foto.

Tip 7
Maak foto’s in zwart wit. Denk hierbij aan lijnen die mooi en sterk uit kunnen komen als de foto is omgezet naar zwart wit. Gebruik een polarisatiefilter voor extra contrast