7 ideeën voor abstracte fotografie

Sterre Hartjes 1049
Het mooie van abstracte fotografie is dat iedereen het anders ziet of dat alledaagse voorwerpen niet meer te herkennen zijn. Abstracte fotografie kan zowel binnen als buiten vastgelegd worden. Het enige wat nodig is, is een oog voor detail en deze inspiratie tips.

1. Leg expres beweging vast

Een kleine beweging in de foto hoeft niet meteen alles te verpesten. Bij abstracte fotografie wordt er soms zelfs met opzet beweging gebruikt in de foto. Om beweging vast te leggen moet je tijdens het fotograferen met de camera bewegen of in en uit zoomen terwijl je sluiter nog openstaat. Probeer hier mee te spelen tot je het gewenste resultaat hebt gevonden.

2. Probeer Lightpainting

Lightpainting is leuk, makkelijk en abstract. Fotografeer met een lange sluitertijd in het donker. Zorg dat je sluitertijd lang genoeg is om als het ware te kunnen tekenen met licht. Dit kan met de zaklamp van je telefoon of met sterretjes.

3. Abstracte fotografie met architectuur

Architectuur blijft mooi en tegenwoordig worden gebouwen zo modern mogelijk ontworpen. Vaak zijn deze nieuwe gebouwen erg abstract. Als je goed naar gebouwen kijkt zie je verschillende lijnen, vormen en kleuren. Kijk niet alleen naar gebouwen maar ook naar bruggen, tunnels en trappen.

4. Abstracte patronen

Overal waar je kijkt is een patroon te zien. Omdat we zo gewend zijn dat we patronen om ons heen hebben vergeten we ze vaak. Kijk daarom altijd met een oplettend oog op zoek naar natuurlijke en menselijke patronen. Probeer het hele beeld te vullen met het patroon voor het beste effect.

5. Ga opzoek naar reflecties

Reflecties worden niet vaak gebruikt of gezien bij fotografie. Maar als het gaat om abstracte fotografie is het zeker een uitdaging om aan te gaan. Het leuke aan fotograferen met reflectie is dat het snel niet meer realistisch lijkt. Dat is natuurlijk geen probleem bij abstracte fotografie.

6. Overdrijf met bokeh

Bokeh kan helpen om je foto abstracter te laten lijken. Meestal wordt bokeh gebruikt in de achtergrond van een foto maar bij abstracte fotografie kan je dit juist gebruiken als onderwerp van de foto.

Lees ook: Bokeh, wat is het en hoe krijg je het voor elkaar?

7. Kijk naar de natuur

De natuur is al prachtig op zichzelf maar als je meer inzoomt op de natuurlijk wordt het snel abstract. De rondingen en kleuren van een bloem hebben een prachtig abstract effect.