Grote bestanden verzenden, zo doe je dat

Amy Schutte 558
Foto’s zijn over het algemeen grote bestanden. En soms wil je die delen met je vrienden, de geportretteerden of stuur je ze naar een klant. Meestal protesteert je mailbox als je ze per mail wilt versturen, de bestanden zijn te groot. Hoe lukt het wel?

We hebben het natuurlijk over online verzenden of delen van grote bestanden als foto's. Printen en versturen met de post zijn natuurlijk nog steeds een optie, maar wel een optie waar je veel meer geduld voor nodig hebt. En die kostbaar is. Gemak dient de mens, en online zijn daar gelukkig vele mogelijkheden voor.  

WeTransfer

WeTransfer is een gratis programma waarmee je foto’s naar anderen kunt sturen. Om gebruik te kunnen maken van het platform hoef je geen account aan te maken. Je upload de foto’s en voert e-mailadressen van ontvangers in. Dat kunnen er tot 20 zijn. De ontvanger ontvangt een link, die een week beschikbaar blijft. Met WeTransfer kun je tot 2gB per keer verzenden. Er is ook een betaalde versie, ‘Plus’, waarmee je tot 20gB kunt versturen. Deze variant kost 12 dollar (ongeveer 10 euro) per maand. WeTransfer heeft ook een app, waarmee je bestanden direct van je telefoon of tablet kunt delen.

Smash

Een alternatief voor WeTransfer is Smash. Hieraan zit geen datalimiet. Handig dus als je al je ruwe foto- of filmmateriaal wil delen. De download is tot 14 dagen geldig, en is eventueel te beveiligen met een wachtwoord. Het programma is wel in het Engels, dus houd rekening met eventuele ontvangers.

TransferXL

Dit programma doet erg denken aan WeTransfer. Ook hier hoef je niet in te loggen. Het grote verschil met WeTransfer is dat de datalimiet onbeperkt is.

Bestanden delen met Dropbox

De basisversie van Dropbox geeft je 2GB aan opslagruimte. Je kunt dropbox gebruiken om zelf bestanden (als foto’s) uit te wisselen tussen verschillende apparaten, of je kunt ze delen met derden. Upload bestanden of een complete map. Je kunt met de rechtermuisknop het bestand delen of je kunt een link versturen. Daarmee geef je anderen toegang tot de gekozen bestanden.

Google Drive om bestanden te delen

Met Google Drive kun je allerlei bestanden delen. Van Google Docs tot spreadsheets, maar ook foto’s. Je kunt tot 10gB uploaden met Gmail, dat samenwerkt met Drive. Je hebt wel een Google account nodig, en verstuurt gemakkelijk een link naar ontvangers. Je kunt aangeven of ze alleen toegang hebben, of ook bewerkingen mogen uitvoeren. Google Drive geeft je 30gB, dus daarmee kun je even vooruit.

Er zijn tal van andere mogelijkheden om bestanden te delen. Zo kun je ook via Facebook een map alleen toegankelijk maken voor vrienden. Maar, Facebook comprimeert je foto’s, en dat is niet altijd wenselijk. Kijk welk platform het beste bij je past, of bekijk het per situatie. In elk geval hoeven we niet op de postbode te wachten.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy