Hoe maak je een grauwe lucht interessant?

Nathalie Schram 2070
Ondanks dat het zomer is kunnen er alsnog veel wolken in de lucht hangen. Terwijl zonnig weer zorgt voor harde schaduwen geeft bewolkt weer juist zachte schaduwen, terwijl dit ook zijn voordelen heeft zorgt het ook voor een laag contrast en vlakt daardoor je beeld af.Hieronder tips hoe je wolken juist in je voordeel kunt gebruiken.

Instellingen

Bewolkt weer geeft minder licht en dit zie je terug aan je beeld. Dezelfde instellingen leveren een donkerder beeld op bij bewolkt weer in vergelijking met zonnig weer. Je moet daarom je instellingen hier op aanpassen. Bij stilstaande onderwerpen, zoals landschappen of stillevens, kun je fotograferen vanaf een statief en je sluitertijd langer maken. Bij bewegende onderwerpen kun je ook je sluitertijd iets verlengen, maar hier zul je sneller last krijgen van bewegingsonscherpte. In dit geval kun je er ook voor kiezen om een groter diafragma (en dus een laag diafragma getal te kiezen). Daarbij laat de lens meer licht door, echter geeft dit ook een kleinere scherptediepte, een kleiner deel van je beeld zal scherp zijn. De laatste optie is om je ISO-waarde omhoog te zetten, hierbij maakt de camera zelf de beelden kunstmatig lichter, dit zorgt echter voor ruis in je beeld en daarom is het verstandig om je ISO-waarde nooit te hoog te zetten.

Diffuus

Het wolkendek functioneert als een gigantische softbox, het maakt al het licht wat er doorheen komt diffuus. Vooral bij portretten werkt dit goed, omdat je op deze manier geen last hebt van harde schaduwen. Daarnaast heeft je model ook geen last van het kijken in fel licht waardoor je geen dichtgeknepen ogen op beeld hebt.

Kleuren

Bewolking zorgt niet alleen voor minder licht in beeld, maar ook voor minder kleur in beeld. Foto’s met bewolking ogen altijd net iets grauwer. Probeer hier gebruik van te maken door een onderwerp met veel kleur op de voorgrond te plaatsen, met de grijze achtergrond van de wolken springt deze kleur er juist uit. Ook in je nabewerking kun je nog veel kleur toevoegen om je beeld minder grauw te maken door bijvoorbeeld je contrast en verzadiging hoger te zetten.

Dreiging

Een dreigende lucht vlak voor een onweersbui kan erg indrukwekkend zijn, niet alleen als je vanuit huis door je raam kijkt, maar ook op een foto. Bij portretfoto’s kun je je model voor de dreigende lucht plaatsen, maar ook in landschapsfoto’s komt een landschap nog rauwer en ruiger over met een donkere lucht. Let er dan wel op dat je je camera apparatuur droog houdt mocht het gaan regenen!

Meer lezen over fotografie tips? Lees ook:

afbeelding van Nathalie Schram

Nathalie Schram | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nathalie