Maak gebruik van slecht weer

Amy Schutte 263
Je kunt altijd fotograferen. Ook bij slecht weer. Je kunt het gebruiken om sfeer te geven aan je foto’s.

Het weer in Nederland is niet meer wat het geweest is. Vroeger was het nog koud in februari en warm in augustus. Tegenwoordig weet je het niet meer! Maar gelukkig hoef je je door het weer niet tegen te laten houden als het op fotografie aankomt. Zo maak je bij slecht weer toch mooie foto’s.

Slecht weer? Ga dichterbij

Bij slecht weer is de lucht vaak grauw, bijna wit. Op foto’s ziet het eruit als een groot wit vlak, waarbij je op moet passen dat het niet uitgebeten raakt. Dit is weinig interessant en eigenlijk zonde van de ruimte in het kader. Er zit geen contrast in, er is niets te zien. Ga dichterbij! In plaats van een wijde landschapsfoto, kun je beter inzoomen op een element. Dit kun je doen door een zoomlens te gebruiken en een langere brandpuntsafstand te kiezen, of door je benen te gebruiken en dichterbij te gaan. Het vereist een andere blik, wat tegelijkertijd een goede oefening is.

Water

Op een zonnige dag kan het nog wel eens lastig zijn om waterpartijen te fotograferen, omdat de zon hard kan weerkaatsen. Bij een slecht weer dag is de zon niet zo hard, dus een goede dag om waterpartijen vast te leggen. Doordat het licht minder hard is, kun je ook met langere sluitertijden fotograferen voordat je een ND filter hoeft te gebruiken. Regent het? Dan kun je overwegen om een polarisatiefilter te gebruiken om eventuele reflecties op stenen weg te nemen.

Zoek naar afdakjes bij slecht weer

Je kunt prima buiten foto's maken zonder zelf nat te worden. Zoek naar afdakjes bij gebouwen of overdekte picknickplekken. Vanuit daar hoef je je geen zorgen te maken om nat wordende apparatuur en kun je gewoon foto’s blijven maken. Probeer de sfeer van het weer in je foto op te nemen. Het dreigende van een storm of het grimmige in de mist zijn prachtige onderwerpen. Maak er gebruik van!

Mits je je apparatuur goed beschermt, kun je bij alle weersomstandigheden prima fotograferen. Storm, regen of sneeuw maken prima onderwerpen, of geven een nieuwe lading aan een onderwerp dat je al in gedachten had. Ga er bij slecht weer dus gewoon op uit met je camera!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy