Tip: Minimaliseer het gebruik van Photoshop

Tip: Minimaliseer het gebruik van Photoshop

Senta Bemelman 541
In de nabewerking kun je jouw foto net wat kracht bijzetten. Alleen is het juist goed om het gebruik van Photoshop te minimaliseren om meer te leren als fotograaf. Lees snel verder waarom.

Als fotograaf heb je veel baat bij nabewerkingsprogramma’s zoals Photoshop en Lightroom. Hiermee kun je kleuren doen opleven of net iets meer scherpte toevoegen in je foto. Maar wees niet te afhankelijk van de nabewerkingsmogelijkheden. Focus liever op het fotograferen zelf, daardoor wordt het bewerken van foto’s gemakkelijker en minder tijdrovend.

Tijd

Vooral wanneer je net begint met fotograferen kan het fotografieproces en de nabewerking veel tijd kosten. Vaak beoefen je fotografie eerst als hobby en heb je een intensieve baan die ook aandacht en tijd vergt. Besteed de tijd die je hebt daarom op een goede manier en fotografeer! Het is uiteraard belangrijk om met nabewerkingsprogramma’s overweg te kunnen om het allerbeste uit je foto te halen. Maar hoe beter de foto is op je camera, hoe minder deze foto nodig heeft in Photoshop. Hiermee bespaar je tijd en heb je meer tijd over voor het leukste gedeelte: fotograferen!

Basisvaardigheden

Belichting

Maar waar begin je met het verbeteren van jouw fotografie-skills? Dit kan op veel verschillende manieren. Sla een fotografieboek open of kijk online handige videotutorials. Begin bij de basis en ga aan de slag met de belichtingsdriehoek. Hierbij leer je hoe het diafragma, de sluitertijd en ISO-waarde met elkaar in verband staan en hoe je deze instelt.

Compositie

Daarnaast kun je een foto vaak ook beter maken door een goede compositie te kiezen. Gebruik bijvoorbeeld de regel van derden voor overzicht in je foto. Je kunt al een betere compositie krijgen door jezelf af te vragen wat het focuspunt in je foto is. Hierdoor kijk je anders naar hetgeen dat je fotografeert en groei je als fotograaf. Compositie is een belangrijk onderdeel van de fotografie, net als de belichting.

Volgende stap

Ben je al bekend met de basisvaardigheden en heb je deze onder de knie? Probeer jezelf nog sterker te ontwikkelen en bijvoorbeeld te leren over het kiezen van de juiste brandpuntafstand.Je kunt ook je bezig houden met specifieke technieken zoals het fotografen met een lange sluitertijd of hoe je een bokeh-effect krijgt.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta