Leren: brandpuntafstand

Leren: brandpuntafstand

Senta Bemelman 2084
De term brandpuntafstand duikt regelmatig op in de fotografiewereld. Maar wat is dat nou precies? Wij leggen het uit. Wanneer je een foto maakt, kies je allereerst de afstand waar je staat. Daar begint het avontuur met het brandpuntafstand.

Belangrijk

Brandpuntafstand is belangrijk voor de scherpte-diepte op een foto.  Neem bijvoorbeeld landschapsfotografie. Als je een mooi landschap op de foto zet, wil je natuurlijk dat de voor- en achtergrond even scherp zijn. Terwijl het soms bij een portretfoto goed werkt om de focus meer op de voorgrond te leggen, waardoor de achtergrond zacht is. Bij deze voorbeelden gaat het dus om de brandpuntafstand die je kiest. Om de voor- en achtergrond scherp te krijgen is het belangrijk om een afstand te nemen waarop je beiden even scherp in beeld krijgt.

Hoe werkt het

Het brandpuntafstand is simpel gezegd het punt waar licht samenkomt. Dit houdt in dat dit het aantal millimeters is tussen het midden van de lens en sensor van jouw camera. Als je een korte afstand kiest, zie je meer in beeld. Dan krijg je het groothoekeffect. Doe je het andersom en kies je een lange afstand, dan zoom je in en krijg je een tele-effect. Het berekenen van die brandpuntafstand hoef je niet helemaal zelf te doen, dat doet jouw camera. Je kiest een getal en de camera stelt scherp. Maar het is belangrijk om vooral veel verschillende getallen en afstanden uit te proberen. Je hoeft eigenlijk pas op het brandpuntafstand te letten wanneer je elementen op de voor en achtergrond hebt. Je kunt bovendien ook ervoor kiezen om twee foto's samen te voegen. Een met de focus op de achtergrond, en de ander met een scherpe voorgrond.

Tabel

Bekijk hieronder een handige tabel, waarin afstanden staan aangegeven per diafragmagetal. Het diafragmagetal heeft namelijk invloed op het brandpuntafstand. Want als je een laag diafragmagetal kiest, vangt de sensor meer licht op en verandert het brandpuntafstand. Lees meer over het brandpuntafstand op Photography Life.

Bekijk ook dit handige spiekbriefje voor het kiezen van een diafragmagetal
 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta