5 fotografiewijsheden die jou op weg helpen

5 fotografiewijsheden die jou op weg helpen

Senta Bemelman 1502
Wanneer je jouw eerste camera oppakt, gaat een wereld aan mogelijkheden open. Termen als diafragmagetal, brandpuntafstand en sluitertijd vliegen je om de oren en kunnen je verwarren. Deze vijf fotografiewijsheden zijn een hart onder de riem, op momenten dat je overweldigd raakt.
Als beginnend fotograaf moet je jezelf constant motiveren om door te gaan. Dit kan erg lastig zijn als je werk van andere fotografen bekijkt, die net iets langer in de fotografiewereld actief zijn. Laat je echter niet uit het veld slaan omdat een concept niet direct goed uitpakt.
 

Fotografiewijsheid 1: Iedereen moet het leren

Vaak lijkt het erop of je alleen een goede fotograaf wordt door een aangeboren talent. Niets is minder waar. Fotograaf David Shaw geeft graag toe dat hij ook hard werkt voor goede foto's. "Mensen komen vaak op me af en vertellen me dat ik een gave heb," vertelt hij. "Ik zie dit vaker als een belediging dan als een compliment. Ik heb namelijk ontzettend hard gewerkt om een foto te maken. Ieder shot is het resultaat van jaren volledige inzet, vroeg opstaan, oefenen en veel reizen." Hij benadrukt ook dat je fotografie kunt leren, experimenteer en oefen zo vaak als je kunt. 
 
Daarnaast kan de hoeveelheid aan apparatuur je ontmoedigen als je net begint. Nieuwe gadgets zijn vaak duur. Hoewel tweedehands apparatuur een optie is, blijft het een opgave om goede accessoires te zoeken voor jouw camera. Je bent bang dat je niet het maximale uit je camera haalt met de standaard 18-55 mm lens haalt. 

Fotografiewijsheid 2: Goede/dure camera-apparatuur maakt je geen betere fotograaf

 
Die angst moet je laten varen, want alle dure fotografie-accessoires in de wereld, maken jou nog geen betere fotograaf. Je moet namelijk weten wat goed werkt op een foto en hoe je met de apparatuur om moet gaan. Daarnaast zijn ook compositie, storytelling en emotie van een foto belangrijk. Dit zijn zaken waar camera-accessoires geen invloed op hebben. Zoals het gezegde ook luidt: 'op een oude fiets moet je het leren.'
 
Net als bij leren fietsen, moet je ook bij fotografie veel geduld hebben in het begin. Bij fotografie wacht je namelijk vaak op een beweging of actie uit de omgeving. Vooral bij natuurfotografie lig je vaak in sluiphouding in de bosjes voor de perfecte foto van exotische vogels. 
 

Fotografiewijsheid 3: Je hebt geduld nodig

Als je op een fotografielocatie aankomt, kun je van te voren bedacht hebben dat het landschap mooi tot zijn recht komt bij een flinke dosis zon. Maar bij aankomst blijkt het bewolkt te zijn met slechts enkele stralen zon waar je lang op moet wachten. Dan moet je met geduld wachten op de zeldzame momenten wanneer de zonnestralen door de hemel heen breken. 
Toch kan zelfs na lang wachten en veel verschillende soorten foto's het resultaat tegenvallen. Dan is het belangrijk om de volgende fotografiewijsheid in gedachten te houden. 

Fotografiewijsheid 4: Er is niets mis met een beginnend fotograaf zijn

Je bent in de beginfase, neem jezelf de mislukte foto's niet kwalijk en twijfel niet aan je eigen vaardigheden. zoals eerder ook al aangekaart is, kun je fotografie leren. Oefening baart kunst en een positieve mindset sleept je door moeilijke leermomenten heen. Probeer van iedere fout te leren. Grijp iedere kans en neem klussen aan, ook al zijn ze moeilijk of vallen ze niet binnen jouw straatje. Probeer commercieel werk, evenementenfotografie, bruiloftfotografie. Uiteindelijk doe je met alles ervaring op en kom je erachter wat jouw specialiteit is.  
 
Naast fotograferen kan ook het nabewerkingsproces je zelfvertrouwen belemmeren. Want tegenwoordig lijken fotobewerkingsprogramma's zoals Adobe Lightroom of Photoshop een must-have voor fotografen. Maak je echter niet te druk als je niet helemaal uit de voeten komt ermee. 
 

Fotografiewijsheid 5: Nabewerking is een hulpmiddel, geen vereiste

Er is geen filter dat op een geheel magische wijze een slechte foto omtovert tot een goede plaat. De compositie, afstand en hoek spelen ook een belangrijke rol. Gebruik bijvoorbeeld de regel van derden.  Met Photoshop kun je kleuren doen opleven. Je versterkt het contrast of past de belichting aan. Het is allemaal slechts een toevoeging. 
Houd deze fotografiewijsheden in gedachten bij jouw volgende fotografie-avontuur en schiet erop los! 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta