Tips voor de beginnend fotograaf

Amy Schutte 874
Als beginnend fotograaf staan we te trappelen om aan de slag te gaan. Maar met de nodige voorbereiding zorg je dat je niet in een labyrint van ingewikkelde termen en 1000 verschillende opties verzand.

Er komt immers veel op je af met deze nieuwe hobby. Zoveel producten, zoveel meningen en zoveel woorden waar je eerder wellicht nooit van gehoord had. Voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer, terwijl je dat bos alleen maar mooi op de foto wilde zetten. Daarom hebben we tips voor de beginnend fotograaf.

Schaf niet meteen de duurste camera aan als beginnend fotograaf

Wanneer je lang gespaard hebt voor je eerste camera en over een ruim budget beschikt, is dat natuurlijk heel fijn. Fotografie is geen goedkope hobby. Maar toch zouden we je aanraden om in eerste instantie niet meteen een hele dure camera aan te schaffen. Je zou denken: een duurdere camera, meer megapixels, een grotere sensor en dus mooiere foto’s. Maar uiteindelijk is het de fotograaf die de foto’s maakt, en goede fotografen kunnen zelfs met een mobiele telefoon prachtige plaatjes maken. Het is de moeite waard om eerst de belangrijkste functies van je camera te leren kennen. Zo kun je na een tijdje kijken op welk gebied deze camera eventueel te kort schiet, en een goede keuze maken voor een duurdere camera. Of investeer in goede objectieven.

Leer de verschillende standen

Bovenop je camera zit een draaiwieltje met icoontjes. Op de meeste instapmodellen zitten daar voorgeprogrammeerde automatische standen bij, zoals een sport modus, een macro modus en een portret modus. Ook kun je middels dit draaiwieltje je camera op één van de half-automatische standen zetten, sluiterprioriteit of diafragmaprioriteit. Hiermee kun je zelf invloed op je foto uitoefenen door ofwel de sluitertijd ofwel de diafragma opening te kiezen, maar de camera zorgt voor een goede belichting. Zo kun je goed oefenen met deze mogelijkheden.

Beginnend fotograaf? Leer de belichtingsdriehoek kennen

Wanneer je net begint met fotografie, kun je natuurlijk uitstekend op de automatische stand van je camera vertrouwen. Je kunt je dan richten op het zoeken naar goede onderwerpen, een mooi standpunt en het maken van een mooie compositie. Toch is het geen gek idee om je op een gegeven moment is te verdiepen in de belichtingsdriehoek, de drie elementen waarmee je de belichting van je foto kunt regelen. We hebben het dan over de sluitertijd, het diafragma en de ISO. Leer het stap voor stap, zodat je langzaamaan meer invloed over het eindresultaat van je foto’s kunt krijgen.

Leer de basis van fotobewerking

Natuurlijk hoef je niet meteen de beginnen met het samenvoegen van foto’s of het verwijderen van personen uit een foto. Maar het is geen slecht idee om de basis va fotobewerking eens te leren. Dat kan in een uitgebreid programma als Photoshop, maar je kunt ook werken met apps die heel gemakkelijk te bedienen zijn. Je kunt bijvoorbeeld de horizon rechtzetten, kleuren versterken of extra contrast toevoegen.

Als beginnend fotograaf sta je voor een hele leuke uitdaging, en valt er heel veel te ontdekken. Met deze tips lukt dat zeker!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy