Beginnen met fotografie: wat heb je nodig?

Amy Schutte 607
Er is zoveel apparatuur te krijgen voor fotografie. Honderden modellen camera’s, daarbij voor elk merk een enorm aantal objectieven, om van de accessoires nog maar te zwijgen.

Als je als beginnend fotograaf wel eens een fotozaak in bent gelopen, kan je het je zomaar een beetje gaan duizelen. Zoveel spullen! Fabrikanten blijven doorontwikkelen en fotografie als hobby en beroep is booming, dus het is ook best logisch. Volgens de verkopers is het ene product nog beter dan het andere, en gaan ze je allemaal enorm helpen tijdens het fotograferen. Maar je kunt gemakkelijk honderden, of zelfs duizenden euro’s uitgeven. Wat heb je nu echt nodig?

Persoonlijk voor elke beginnend fotograaf

Het liefst zouden we je daar een kant en klaar antwoord op geven, zodat je kunt sparen, je spullen kunt verzamelen en voor een hele tijd vooruit kunt. Het kan enorm veel verschil maken of je landschappen gaat fotograferen, waarbij een statief onontbeerlijk is en een fijne tas voor eventuele lange wandelingen naar de locatie. Voor portretten heb je weer andere dingen nodig, zoals natuurlijk een ander objectief, en misschien wel flitsers. Wat je nodig hebt is dus echt heel persoonlijk. Maar een aantal dingen kunnen we je aanraden.

Goede geheugenkaarten

Niets zo frustrerend als thuiskomen na een dag fotograferen en niets op je geheugenkaart aantreffen (of een foutmelding krijgen). Er zijn verschillende dingen die je dan kunt doen, maar het helpt om meteen goede geheugenkaarten aan te schaffen, en er op de juiste wijze mee om te gaan. Een goede geheugenkaart zorgt er ook voor dat je je foto’s sneller weg kunt schrijven, wat vooral handig is in burst modus.

Een fijne cameratas

Voor veel fotografen is een cameratas enorm belangrijk. Het zorgt ervoor dat je je (dure) spullen veilig kunt transporteren. In sommige gevallen is het ook de opslagplaats voor hun spullen in huis. Er is erg veel aanbod, dus ideaal zou zijn als je een poosje een tas van iemand kunt lenen. De ene fotograaf zweert bij een rugtas, voor de ander is een schoudertas prettiger.

Overweeg extra accu’s

DSLR’s hebben vaak een enorm lange accuduur, maar systeem- en compactcamera’s vaak aanzienlijk minder. Het is het overwegen waard om een extra batterij aan te schaffen, zodat je nooit zonder energie komt te zitten.

Statief

Sommige fotografen gebruiken bijna nooit een statief, en je kunt er best even mee wachten voor je er één aanschaft. Maar een statief biedt veel mogelijkheden, vooral wanneer je in omstandigheden met weinig licht fotografeert of wanneer je creatief aan de slag wil gaan met bijvoorbeeld lange sluitertijden. Het is aan te raden om je er even in te verdiepen en een goed statief te kopen. Dan kun je er namelijk de rest van je fotografisch leven plezier van hebben.

Objectief voor een beginnend fotograaf

Meestal wordt je nieuwe camera geleverd met een kitobjectief. Ook als je een tweedehands camera aanschaft, zit deze er vaak bij. Dit is een prima objectief om eerst mee aan de slag te gaan. Na een tijdje zul je wellicht merken waar je wat tekort komt. Misschien is het brandpuntsafstand, en wil je verder kunnen inzoomen. Misschien wil je een grotere diafragmaopening. Als je weet wat je nodig hebt, zul je waarschijnlijk veel meer plezier hebben van de objectieven die je aanschaft. Rustig aan dus.

Meer en betere apparatuur maken je nog geen betere fotograaf. Het heeft in het begin, als beginnend fotograaf, nog niet zoveel zin om naar de winkel te gaan en allemaal gadgets aan te schaffen. Wie weet gebruik je ze helemaal nooit!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy