Haal het maximale uit je kitlens

Amy Schutte 510
De allereerste lens die je bezit is normaal gesproken de kitlens. Deze worden vaak standaard bij de body van je camera geleverd, en is meestal een lichtgewicht zoomlens met brandpuntsafstanden die vaak rond 18-55 mm liggen.

Divers

Het is niet voor niets dat fabrikanten deze lens als ‘standaardlens’ kiezen. Je kunt er namelijk in veel gevallen mee uit de voeten.Je hebt een groothoeklens bij je van 18mm en kunt zoomen tot 55mm. Veel fotografen schieten portretten vaak met een brandpuntsafstand van 50mm, dus ook daarvoor is de kitlens prima bruikbaar. De brandpuntsafstanden komen sterk overeen met wat ons oog ziet, dus het is een fijne lens om een ‘fotografisch oog’ te ontwikkelen, waarin je je bewust wordt van je omgeving en in je hoofd al composities maakt.

Lichtgewicht

De kitlenzen samen met de body zijn een redelijk compact en lichtgewicht geheel, dat makkelijk mee te nemen is. Zeker als je onderweg bent is dat een groot voordeel. Verschillende lenzen is vaak wat meer gedoe, want je zit dan al snel aan een cameratas vast. Bovendien kost het je tijd om de lens te verwisselen, waardoor je soms een fotomoment mist. De relatief kleine kitlens is makkelijk mee te nemen, en uiteindelijk moet je je camera wel bij je hebben om überhaupt een foto te kunnen maken.

Oefen eerst met de kitlens

Voordat je nieuwe lenzen gaat aanschaffen is het een goed idee om regelmatig op pad te gaan met de kitlens. Zo merk je vanzelf waar je behoefte aan hebt in je foto’s. Misschien wil je een telelens aanschaffen omdat je het leuk vind om dieren te fotograferen. Of vind je luist landschappen leuker en ga je voor een groothoek. Over het algemeen zijn lenzen vrij prijzig,dus het is goed om te weten van welke lens je daadwerkelijk veel gebruik zult maken.

Nadelen van een kitlens

Natuurlijk zitten er wat nadelen aan de kitlens. De brandpuntsafstanden zijn misschien niet wat je zoekt. Ga je bijvoorbeeld op safari? Dan is een kitlens niet handig, omdat je het onderwerp wil dichterbij wil halen met je lens. Ook heeft een kitlens vaak een beperkte maximale diafragma opening, meestal is dit f/5.6. Overdag is dit voldoende, maar wanneer je licht verliest is het wat mager. Bovendien beperkt het je iets in het fotograferen met een kleine scherptediepte. De randen van het kader bij foto’s met een kitlens zijn vaak niet scherp, al zit er natuurlijk verschil in verschillende kitlenzen. De lensafwijkingen zijn vaak wat steviger dan bij duurdere lenzen en de lens zelf is vaak ook niet super stevig gebouwd en ook niet waterdicht.

Conclusie

De kitlens is een goede lens om mee te beginnen. Je kunt ermee oefenen en ook daadwerkelijk beter worden. Het is een minimale investering voor een groot resultaat. Natuurlijk hebben kitlenzen beperkingen, maar over het algemeen geldt; de fotograaf maakt de foto’s, niet de apparatuur. Je kunt met een kitlens echt mooie foto’s maken en het is een goed middel om vertrouwd te raken met je camera. Als je tegen beperkingen aanloopt, kun je altijd nog een nieuwe lens aanschaffen. Tot die tijd kun je oefenen en mooie plaatjes schieten, gewapend met slechts je DSLR en kitlens!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy