De kitlens

Amy Schutte 2584
Veel camera’s, zeker de camera’s die voor hobbyisten bedoeld zijn, worden geleverd met een kitlens. Wat kun je daar eigenlijk mee?

Vaak kun je de camera los kopen, alleen het camerahuis dus, of met een kitlens. In veel gevallen betaal je voor die lens slechts een klein beetje meer, en kun je meteen aan de slag met fotograferen. Wat voor lens is dat eigenlijk, en is het wat?

De kitlens

De meeste instapmodellen camera’s worden aangeboden met een kitlens. Meestal is dit een compacte, lichtgewicht zoomlens met brandpuntsafstanden die vaak rond 18-55 mm liggen. Redelijk gemiddeld dus. De maximale diafragmaopening is vaak niet zo groot, bijvoorbeeld f/3.5-4.5. Dat betekent dat de diafragmaopening helemaal uitgezoomd (in het voorbeeld bij 18mm) een maximale opening heeft van f/3.5, en ingezoomd (in het voorbeeld bij 55mm) van f/4.5. Dat is niet zo enorm indrukwekkend, maar voor overdag kun je hier prima mee uit de voeten.

Waarom deze kitlens

Het is niet voor niets dat fabrikanten deze lens als ‘standaardlens’ kiezen. Je kunt er namelijk in veel gevallen mee uit de voeten.Je hebt een groothoeklens bij je van 18mm en kunt zoomen tot 55mm. Veel fotografen schieten portretten vaak met een brandpuntsafstand van 50mm, dus ook daarvoor is de kitlens prima bruikbaar. De brandpuntsafstanden komen sterk overeen met wat ons oog ziet, dus het is een fijne lens om een ‘fotografisch oog’ te ontwikkelen, waarin je je bewust wordt van je omgeving en in je hoofd al composities maakt.

Klein en licht

De kitlenzen samen met de body zijn een redelijk compact en lichtgewicht geheel, dat makkelijk mee te nemen is. Zeker als je onderweg bent is dat een groot voordeel. Verschillende lenzen is vaak wat meer gedoe, want je zit dan al snel aan een cameratas vast. Bovendien kost het je tijd om de lens te verwisselen, waardoor je soms een fotomoment mist. De relatief kleine kitlens is makkelijk mee te nemen, en uiteindelijk moet je je camera wel bij je hebben om überhaupt een foto te kunnen maken.

Oefen met de kitlens

Voordat je nieuwe lenzen gaat aanschaffen is het een goed idee om regelmatig op pad te gaan met de kitlens. Zo merk je vanzelf waar je behoefte aan hebt in je foto’s. Misschien wil je een telelens aanschaffen omdat je het leuk vind om dieren te fotograferen. Of vind je luist landschappen leuker en ga je voor een groothoek. Over het algemeen zijn lenzen vrij prijzig, dus het is goed om te weten van welke lens je daadwerkelijk veel gebruik zult maken en een miskoop te voorkomen. 

Nadelen van de kitlens

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan de kitlens. Je zit aan de brandpuntsafstanden vast, die niet heel uiteenlopend zijn. Ook heeft een kitlens, zoals gezegd, vaak een beperkte maximale diafragma opening. Overdag is dit voldoende, maar wanneer je licht verliest (binnen, avond of heel slecht weer) is het wat mager. Bovendien beperkt het je iets in het fotograferen met een kleine scherptediepte. De randen van het kader bij foto’s met een kitlens zijn vaak niet scherp, al zit er natuurlijk verschil in verschillende kitlenzen. De lensafwijkingen zijn vaak wat sterker dan bij duurdere lenzen en de lens zelf is vaak ook niet super stevig gebouwd en ook niet waterdicht.

Je leest op veel fora veel kritiek op ‘de kitlens’. Voor fotografen die al wat meer ervaren zijn is het misschien geen ideale lens. Maar om mee te beginnen kun je er prima mee uit de voeten. Vaak is de aanschaf voordelig, dus kun je oefenen met de kitlens tot je weet wat je ‘mist’. Je kunt dan een weloverwogen beslissing maken over je eerstvolgende lens. Vergeet ook niet: het is de fotograaf die de (mooie) foto’s maakt, niet de apparatuur. 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy