Hoe wissel je het beste van objectief?

Amy Schutte 983

De meeste fotografen fotograferen met een camerahuis, bijvoorbeeld een DSLR of een systeemcamera, met een verwisselbaar objectief. Hoe wissel je de objectieven veilig?

Camera’s worden vaak geleverd met een standaard kit objectief, bijvoorbeeld met een brandpuntsafstand van rond de 18-55mm. Deze objectieven zijn verwisselbaar, wat betekent dat je nieuwe objectieven kunt aanschaffen met andere brandpuntsafstanden.

Welke objectieven passen op jouw camera

Niet ieder objectief past op elke camera. Objectieven zijn gemaakt voor een specifiek merk, bijvoorbeeld voor een Canon of een Nikon camera. Maar zelfs binnen deze merken zijn er verschillende aansluitingen, ook wel lensvatting genoemd. Het objectief dat je koopt (of huurt) moet passen op de lensvatting van jouw camera. Dat hoeft niet perse een objectief te zijn van hetzelfde merk als je camera, er zijn ook externe fabrikanten die objectieven produceren, zoals Sigma en Tamron. Zoek op welke aansluiting jouw camera heeft (in de handleiding) en nu kun je daar objectieven bij zoeken. Overigens zijn er ook adapters op de markt, die het mogelijk maken om objectief met een andere aansluiting op jouw camera te bevestigen.

Welk objectief kies je

De meeste fotografen letten, bij de aanschaf van een nieuwe objectief, in de eerste plaats vooral op twee dingen: de brandpuntsafstand en de maximale diafragmaopening. Natuurlijk gaan we er dan vanuit dat je kijkt naar objectieven die op jouw camerahuis passen. Er zijn zeker nog andere dingen waar je naar kunt kijken bij de aanschaf van een nieuw objectief, maar de brandpuntsafstand bepaalt de kijkhoek en is dus heel belangrijk voor de uiteindelijke foto’s. De maximale diafragmaopening geeft aan hoeveel licht het objectief door kan laten, en is ook belangrijk voor de prestatie in slecht licht en voor de mate van bokeh (een kleine scherptediepte, ofwel een onscherpe achtergrond).

Een andere belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen, is hoe dichtbij (of ver weg) je kunt komen om je foto’s te maken. Kun je niet dichtbij komen, zoals vaak het geval is bij wildlife, dan zul je een teleobjectief nodig hebben om mooie foto’s te maken. Voor sportfotografie geldt hetzelfde.

Hoe wissel je veilig van objectief

Wanneer je je objectief losdraait, komt de sensor van je camera bloot te liggen. Dit is een enorm gevoelig deel van je camera, dus daar wil je voorzichtig mee zijn. Er kan stof op zand opwaaien, wat vlekken in je foto’s kan geven. Zorg dus dat je alles klaar hebt liggen voordat je het ene objectief losdraait. Doe dit dan ook het liefst op een rustige plek waar je de ruimte hebt, bij voorkeur binnen. Houd de camera bij voorkeur naar beneden gericht. Houd je deze met de sensor naar boven, dan valt er eerder stof of vuil op. Zorg dat beide objectieven ook met de aansluiting naar beneden staan. Niet plat leggen, want dan kunnen ze wegrollen. De voorste lens wijst naar boven, deze is het makkelijkst schoon te maken. Verwijder kort van tevoren de beschermkapjes van het objectief dat je gaat bevestigen. Probeer in één keer door te gaan, laat je niet afleiden. Zo staan de sensor en de achterste lens het kortst bloot. Vergeet niet de beschermkap op het objectief te plaatsen die net van je camera afkomt.

In het veld

Op locatie kun je natuurlijk ook van objectief wisselen. Dat gaat op dezelfde manier, maar je kunt je camera aan de strap om je lichaam hangen. Draai het ene objectief eraf, klem ‘m even tussen je arm en je lijf en draai de volgende erop. Draai de sensor (als die bloot ligt) liever niet tegen je kleding aan, want daar komt vaak stof vanaf.

Een objectief wisselen is gemakkelijk en je wordt er steeds handiger in. Gewoon doen dus!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy