Lens of objectief?

Amy Schutte 2530

Hier op digifoto Starter hebben we het meestal over een camera of camerahuis waar je verschillende objectieven aan kunt bevestigen. Vaak worden deze in de volksmond toch ‘lens’ genoemd. Wat is het verschil?

Wanneer je een nieuw objectief nodig hebt, zul je merken dat op veel websites gesproken wordt over lens of lenzen. Wat is het nu?

lens, lenzen, objectief, objectieven

Objectief uitgelegd

Allereerst even een opfrisser over verschillende objectieven. Er zijn veel verschillende, en met allerlei getallen en codes worden ze van elkaar onderscheiden. Mede door de prijs ervan loopt het aanbod enorm uiteen. Allereerst is het belangrijk dat je een objectief kiest dat bij jouw model en merk camera past. Het is ook mogelijk om een andere te gebruiken, maar dan heb je een speciale adapter nodig. Dat is vooral handig als je nog een goed objectief hebt liggen voor een ander merk of model, of er één van iemand krijgt. Een ander belangrijk getal is de brandpuntsafstand. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe meer het objectief het onderwerp als het ware vergroot. Een 35mm objectief is dus een wijdhoek, geschikt voor het fotograferen van bijvoorbeeld landschappen, een 300mm tele objectief is bijvoorbeeld heel geschikt voor wildlife, waar je niet te dicht bij kunt komen. Verder is er nog een getal dat aangeeft wat de maximale diafragmaopening is. Een objectief met een diafragmagetal van f1.2 laat enorm veel licht door en presteert heel goed in omstandigheden met weinig omgevingslicht. Een objectief met f5.6 heeft een kleinere diafragma opening en presteert dan beduidend minder. Daarnaast heeft het objectief vaak nog een aanduiding om aan te geven of het over beeldstabilisatie beschikt of niet.

Lens

Elk objectief bestaat uit verschillende lens elementen. Een zoomobjectief heeft er meer dan een objectief met een vaste brandpuntsafstand, omdat de eerste op verschillende brandpuntsafstanden een scherp beeld moet kunnen vormen. De lenzen in een objectief zijn gemaakt van glas. Het voorste lenselement kun je zien, dat is het bolvormige glazen deel dat je regelmatig schoon moet poetsen. Er valt heel veel te vertellen over lenselementen, maar dat wordt al snel heel technisch.

lens, lenzen, objectief, objectieven

Hoe heet het nou, lens of objectief?

Het is eigenlijk heel simpel. Officieel zouden we in het Nederlands objectief moeten zeggen. In het Engels wordt echter over lens gesproken wanneer ze het over objectief hebben. Bovendien heeft een objectief ook lenzen, en in de volksmond noemen velen het hele ding daarom zo. Veel professionals zullen het over een objectief hebben, maar ‘lens’ is inmiddels zoveel gebruikt en ingeburgerd, dat het als spreektaal niet fout is. Wij hebben het meestal over een objectief als we het hele apparaat bedoelen, en lens als we het over een van de glazen elementen hebben, meestal de voorste. Maar ook wij wagen ons weleens aan spreektaal. 

Is dat ook weer opgehelderd!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy