Regel van derden. Hoe gebruik je hem?

Regel van derden. Hoe gebruik je hem?

Redactie 3203
Het is de eerste tip over compositie die je vaak te horen krijgt en één van de makkelijkste manieren om je foto een stuk mooier te maken. De regel van derden. Je kan deze regel al toepassen door je camera een klein stukje te verplaatsen en het resultaat is gelijk zichtbaar. Maar hoe werkt deze regel en hoe pas je hem toe.

Veel mensen die beginnen met fotograferen zetten het onderwerp van de foto vaak in het midden van het beeld. Hoewel dit af en toe een fantastische foto kan opleveren, zijn foto's waarbij het onderwerp meer naar links of rechts staat een stuk indrukwekkender. De foto's zijn spannender, hebben meer energie en geven de kijker veel meer context. De foto's vertellen hiermee meer een verhaal.

Lijnen trekken

Om de 'regel van derden' toe te passen trek je vier lijnen in het beeld. Met twee van deze lijnen verdeel je het beeld in drie gelijke horizontale vlakken en met twee lijnen verdeel je het beeld in drie gelijke verticale vlakken. Probeer met dit raster in gedachten, je onderwerp op de snijpunten van deze lijnen te plaatsen. Je zal zien dat je foto er gelijk een stuk interessanter uit zal zien.Jeroen JeurissenOp deze foto ze je dat het onderwerp precies op een snijpunt staat. Hierdoor wordt hij onderdeel van het landschap.

In de praktijk

Deze regel kan in vrijwel alle vormen van fotografie worden toegepast. Zo kan je hem bij landschapsfotografie inzetten om een goede plaats voor je horizon te vinden, bij reisfotografie om een persoon in een situatie te plaatsen en bij portretfotografie om het beeld van de kijker naar de ogen te sturen.

Veel camera's hebben de mogelijkheid om dit raster in het beeld weer te geven om te helpen bij het volgen van deze regel. Hoewel het niet moeilijk is om het raster te bedenken, kan dit vaak helpen als geheugensteuntje. Uiteraard is dit geen harde regel. Fotografie is een kunstvorm en in kunst kan het lonend zijn om regels te breken. Wel is het handig je deze regel eigen te maken en er af en toe bewust voor te kiezen om hem wel of niet te gebruiken.

Momenteel hebben wij een fotowedstrijd uitstaan die helemaal draait om deze compositieregel. Klik hier voor meer informatie en om mee te doen.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie