Je geheugenkaarten organiseren

Amy Schutte 1538

Geheugenkaarten zijn enorm belangrijk voor ons, fotografen. Er is immers altijd een moment dat dit de enige plek is waar je foto’s zijn opgeslagen.

Maar dat niet alleen, zonder geheugenkaarten kunnen we geen digitale foto’s maken. Goede reden dus om goed voor je kaarten te zorgen. En ze goed te organiseren.

Welke geheugenkaarten heb je eigenlijk?

Zo nu en dan is het een goed idee om al je geheugenkaarten eens bij elkaar te zoeken en te kijken wat je hebt. Denk daarbij aan alle vakjes in je cameratas, lens tasjes etc. Hoeveel kaarten gebruik je? In wat voor staat zijn ze? Een tip om het overzicht te houden is je kaarten nummeren:zo zie je in één oogopslag of er één mist. 

Verdwaalde foto’s

Vaak staan er op je kaarten nog wat verdwaalde foto’s. Foto’s die je ergens tussendoor maakte, of testfoto’s die je thuis nam. Haal alles van je kaarten en sla ze op op je computer of verwijder wat je niet wilt bewaren. Om je kaarten leeg te halen kun je ze het beste formatteren in de camera. De meeste geheugenkaarten gaan langer mee wanneer je dit met een serie foto’s doet, in plaats van steeds losse foto’s te verwijderen.

Bewaar je geheugenkaarten op een veilige plek

Bewaar je geheugenkaarten op een logische plek. Zorg ook dat ze veilig liggen. Bescherm ze tegen stof en zand (dat zich vaak op de bodem van een tas verzameld). Er zijn allerlei beschermhoesjes verkrijgbaar voor geheugenkaarten, vaak waar je verschillende typen bij elkaar kunt bewaren. Deze zijn vaak vele malen voordeliger dan nieuwe kaarten, dus de moeite van het nakijken waard. Er zijn ook waterdichte exemplaren verkrijgbaar, zodat je kaarten veilig opgeborgen zijn in alle omstandigheden. 

Zorg dat gebruikte kaarten herkenbaar zijn

Als je een dag of meerdere dagen op pad gaat zonder dat je je foto’s kunt backuppen, kan het wel eens verwarrend zijn: welke kaarten heb je al gebruikt en welke niet? Hier kun je het beste een eigen systeem voor bedenken. Gebruikte kaarten aan één kant van het mapje stoppen bijvoorbeeld. Of gebruikte kaarten op zijn kop opbergen. Maar het is erg handig als je niet alle meegebrachte kaarten in de camera of computer hoeft te stoppen om te kijken of deze de gebruikte is. Of dat je een ‘nieuwe’ kaart in je camera denkt te stoppen, die vervolgens vol blijkt. Kostbare seconden - en misschien een mooi fotomoment - weg. Als je de kaarten genummerd hebt, kun je natuurlijk ook op volgorde werken. 

Zet je naam op de kaarten

Geheugenkaarten zijn nu eenmaal niet groot. Handig omdat we er als fotografen mee rond moeten sjouwen, minder handig dat ze gemakkelijk kwijtraken. En hoe vaak zie je geen foto’s van kaarten met foto’s die erop staan rondgaan op Facebook op zoek naar de rechtmatige eigenaar? Zet je naam en telefoonnummer of emailadres op de kaart, met een stift of label. Ook een handige tip: maak op elke kaart een eerste foto als Jpeg van een briefje met jouw naam en contactgegevens. Zo kan de eerlijke vinder je gemakkelijk benaderen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy