Deel 1: Alles over geheugenkaarten

Amy Schutte 291
Om je foto’s op te kunnen slaan, stop je een geheugenkaart in je camera. Er zijn er verschillende, SD kaarten, SDHC, SDXC en zelfs mini of micro SD’s. Welke kun je nu het beste gebruiken?

Natuurlijk gebruikt iedereen zijn of haar camera anders, en is ook voor iedereen een andere geheugenkaart beter geschikt. Daarom lichten we de verschillen toe.

Verschillende geheugenkaarten

Eén van de belangrijkste dingen van je geheugenkaart is, natuurlijk, het geheugen: hoeveel data past erop. Dit wordt normaal gesproken uitgedrukt in Gb, Gigabytes. Hierin zit ook direct het grootste verschil tussen de verschillende kaarten.

  • SD kaart: SD staat voor ‘secure digital’. Deze kaarten kunnen een opslagcapaciteit van maximaal 2 gB aan.
  • SDHC: staat voor ‘secure digital high capacity’. De naam zegt het al, deze kaartjes hebben een wat hogere capaciteit, normaal gesproken tussen de 4 en 32 gB. Sommige oudere camera’s accepteren deze kaartjes niet.
  • SDXC: staat voor ‘secure digital extended capacity’. Dit is het zware werk, want deze kaartjes kunnen van 64 gB tot wel 2 tB aan. Niet alle camera’s kunnen deze kaarten aan. Deze drie kaarten zijn allemaal 32 x 24 mm en passen daarmee in de meeste ingangen op laptops.
  • Mini SD. Dit zijn kleinere kaartjes, namelijk van 20 x 21,5 mm, en daardoor meer geschikt voor kleinere apparaten zoals telefoons
  • Micro SD. Deze zijn nog kleiner en worden ook vaak gebruikt voor telefoons of actioncams. Met zijn 15 x 11 mm is het de Benjamin van de SD kaarten.

Welke geheugenkaart er het beste bij jouw fotografie-gedrag past, lees je binnenkort in deel twee.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy