Statief versus monopod; de voor- en nadelen!

Christel  de Wolff 4843

Er zijn veel technieken of vormen van fotografie waarbij we een statief aanraden, maar veel beginnende fotografen vinden een tripod (statief) nogal een gedoe Een prima middenweg is in veel gevallen de monopod!

Een monopod is, zoals het woord al doet vermoeden, een statief met maar één poot.  Je kunt hem dus niet zelfstandig laten staan zoals met een tripod (driepoot-statief) wel het geval is. Maar die ene poot kan wél net wat extra houvast bieden in sommige situaties. In dit artikel zetten we de voordelen en nadelen van een monopod versus een statief op een rij.

Voordelen van een statief

Wanneer je gaat beginnen met fotografie en laat vallen dat je lange sluitertijden, wildlife of landschapsfotografie gaat doen, raden veel mede-fotografen je vaak een statief aan. Een statief heeft drie poten, daar komt de Engelse naam tripod dan ook vandaan. Een statief is over het algemeen stabiel. Je kunt de poten afzonderlijk van elkaar in en uitschuiven, waardoor het ook op oneffen grond mogelijk is om de camera waterpas neer te zetten. Zodra de omstandigheden niet ideaal zijn, vooral bij weinig licht, vergroot een statief de mogelijkheden significant. Maar ook bij macrofotografie draagt een statief bij aan een scherpe foto. Camerabeweging wordt hiermee immers volledig ondervangen. Je kunt creatief aan de slag, door met bewegingsonscherpte van het onderwerp te spelen. Ook bij weinig licht, zoals een sterrenhemel, kun je het maximale uit je camera halen omdat deze helemaal stil staat.  Bij het fotograferen van de sterrenhemel komt dan trouwens wel nog de beweging van de sterren voor (of eigenlijk het roteren van de aarde) maar hoe je dat precies kunt ondervangen is een verhaal voor een andere keer! 

monopod, statief, tripod, eenpootstatief

Nadelen van een statief

Toegegeven, een statief is vaak best een onhandig ding. Zelfs als je voor een lichtgewicht model kiest, zijn ze redelijk groot. Als je met de auto ergens naartoe gaat is dat niet zo erg, maar tijdens een vliegreis merk je al snel hoeveel ruimte het opslokt. Ook op een hike kom je al snel tot de conclusie dat het een behoorlijk onhandig ding is. Ook opgesteld kan hij onhandig zijn. In een drukke winkelstraat bijvoorbeeld, sta je waarschijnlijk behoorlijk in de weg met je statief. Bovendien duurt het langer om je foto te maken. Je moet het statief tevoorschijn halen, op de juiste hoogte afstellen, waterpas zetten, camera erop, compositie bepalen en aanpassen… Wanneer je uit de hand schiet ben je veel sneller en kun je gemakkelijker kleine aanpassingen maken. 

Reisstatief biedt uitkomst

Zoals je wel ziet zijn de meeste nadelen van het statief verwant aan het gewicht en de omvang. Natuurlijk staan de ontwikkelingen in de fotografie nooit stil, en ook in de ontwikkeling van statieven wordt nog steeds gewerkt aan het oplossen van deze nadelen. Zo kwam Peak Design onlangs met de speciale Travel Tripods. Deze zijn extreem licht, maar nog steeds heel stevig, en in no-time op te zetten. Natuurlijk moet je nog steeds uitkijken dat je niemand over de uitgeklapte poten van je statief laat struikelen, maar de rest van de nadelen worden aardig 'getackeld'. 

Lees meer over de Travel Tripods van Peak Design in ons eerder gepubliceerde artikel.

monopod, statief, tripod, eenpootstatief

Voordelen van een monopod

Een monopod is een statief met één poot in plaats van drie. Net als statieven komen ook monopods in verschillende maten en draagvermogens. Ze zijn kleiner en passen gemakkelijker in een tas of koffer. Monopods zijn sneller en gemakkelijker bij te stellen, want je hoeft maar één poot te verstellen en te plaatsen in plaats van drie. Dus, in omstandigheden waarin je snel moet kunnen reageren, is een monopod handiger dan een statief. Ze worden vaak gebruikt om het gewicht van een zware combinatie van camera en objectief te ondersteunen: je ziet veel sportfotografen met monopods omdat de teleobjectieven die zij gebruiken flink doorwegen.

Nadelen van een monopod

Een eenpootstatief is er alleen als extra ondersteuning van de stabiliteit, maar je handen (of armen) zijn nog steeds de stabiliserende factor. Camera shake kan nog steeds ontstaan terwijl je een monopod gebruikt. Lange sluitertijden om melkachtig water, een timelapse of bewegingsonscherpte te verkrijgen kun je niet met een monopod doen, of in elk geval lang zo goed niet als met een statief. Met een statief kun je de camera helemaal loslaten, waardoor geen enkele trilling doordringt, en dit kan niet met de éénpoot. Een monopod geeft dus meer stabiliteit dan alleen je armen en handen, maar is geen vervanging van een statief.

Onze keuze in monopods

De Caruba Travelstar 156 Carbon Monopod is duurzaam, lichtgewicht en compact genoeg om op te bergen in je rugtas of fototas. De Travelstar 156 wordt geleverd met een polsriem zodat je hem gemakkelijk met je meedraagt en niet snel laat vallen. De Travelstar 156 monopod is ideaal in situaties waarin je snel moet kunnen wisselen, zoals bij sport- of natuurfotografie.

Lees ook: Goed voorbereid de wildernis in met deze accessoires

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel