Goed voorbereid de wildernis in met deze accessoires

Christel  de Wolff 1859

Of je nu een lange en gevaarlijke trektocht gaat maken in de rimboe of voor dag en dauw opstaat om de zonsopgang op de Veluwe te fotograferen, een goede uitrusting vergroot het fotografeergenot. De juiste accessoires maken het leven van een fotograaf net dat beetje makkelijker én vergroten de levensduur van je apparatuur. Maar welke gear past bij jou? Wij hebben de must-have accessoires voor jouw volgende natuuravontuur op een rijtje gezet.

Als je de natuur intrekt, eis je veel van jezelf én van je apparatuur. Goede kleding en stevige schoenen is natuurlijk een must, vooral als je je vaak op smalle en gladde paden begeeft is het zelfs van levensbelang. Stel dus vooral een outfit samen waarmee jij de elementen kan doorstaan. Als jij jezelf goed beschermt, kun je ook beter voor je apparatuur zorgen. Hier geldt; je gaat hoogstwaarschijnlijk heel secuur met je spullen om, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt je gear daarom maar beter goed beschermen met onderstaande accessoires.

natuur accessoires

Cameratassen

Dat doe je bijvoorbeeld door je camera meteen op te bergen als je even niet aan het fotograferen bent. Een goede cameratas is een onmisbaar accessoire voor iedere fotograaf. Tassen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren. Voor natuurfotografen bevelen wij ten alle tijden een stevige rugzak aan. Met een tas op je rug, kun je het gewicht goed verdelen over beide schouders, wat je echt gaat merken bij een lange trektocht. Ook kun je vaak nog een heupband vastmaken, voor extra stevigheid en stabiliteit. Ook praktisch; met een rugzak op je rug ben je een stuk wendbaarder dan met een schoudertas die je naast je draagt.

F-stop Tilopa

De allround F-Stop Tilopa is perfect voor fotografen die veel op reis zijn en daarbij grote hoeveelheden apparatuur meeslepen. De Tilopa is stevig, veelzijdig en heeft een slim ontwerp met extra vakken. Behalve twee comfortabele schouderriemen heeft de rugtas ook een riem met een snelle sluiting over de borst voor extra stabiliteit. De Tilopa biedt snelle toegang tot je apparatuur en dankzij het interne aluminium frame kun je extra veel gewicht dragen. Behalve je camera en objectieven, kun je ook levensbehoeftes zoals eten en drinken kwijt in je tas. Om je tas naar eigen wens in te delen, heeft F-stop meerdere formaten ICU's ontwikkeld die apart verkrijgbaar zijn.

Adviesprijs: € 319,-
info: www.fstopgear.com

Natuur accessoires: stevig statief

Het gebruik van een statief voorkomt bewegingsonscherpte die ontstaat als je vanuit de hand fotografeert. Ook stelt een statief je in staat om prachtige lange sluitertijd opnamen te maken. Welk statief je moet kiezen? Daar valt helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Net zoals bij het uitzoeken van een goede camera of objectief, moet je bij de aanschaf van een statief rekening houden met jouw specifieke wensen. Ga je op reis of de natuur in, dan wil je voor een licht en compact statief gaan. Een nadeel is echter dat deze vaak minder draagvermogen hebben en ook niet zo hoog kunnen reiken als grotere, zwaardere statieven.

Caruba Travelstar 156 Carbon Monopod

De Caruba Travelstar 156 Carbon Monopod is duurzaam, lichtgewicht en compact genoeg om op te bergen in je rugtas of fototas. De Travelstar 156 wordt geleverd met een polsriem zodat je hem gemakkelijk met je meedraagt en niet snel laat vallen. De Travelstar 156 monopod is ideaal in situaties waarin je snel moet kunnen wisselen, zoals bij sport- of natuurfotografie.

Adviesprijs € 69,95
Info www.caruba.com

caruba monopod

3 Legged Thing Punks Travis

Het 3 Legged Thing Punks Travis statief is een nieuwe generatie van 3 Legged Thing statieven, speciaal ontworpen voor dagelijks gebruik. De vier pootsecties en de middenkolom zorgen voor enorm veel stabiliteit en stijfheid en een draagvermogen van 18 kilogram. Geschikt voor diverse soorten fotografen en voor uiteenlopende omstandigheden. Voor fotografen die (voor het eerst) aan de slag willen met een professioneel statief, daarvoor is de Punks Travis driepoot een ideaal instapmodel. Het statief van 1.6 kilogram is uit te schuiven tot een werkbare hoogte van 165.1 centimeter. Het draagvermogen van 18 kilogram geldt bij een reguliere spreidingshoek van de poten van 23 graden. Bij de andere spreidingshoeken van 55 en 80 graden neemt het draagvermogen af. De middenkolom met twee secties is omkeerbaar, ideaal als u aan de slag gaat met macrofotografie. Bij deze 3 Legged Thing is een van de poten afneembaar om bijvoorbeeld te gebruiken als monopod.

Adviesprijs € 179,-
Info www.3leggedthing.com

Caruba V-shape

Een alternatief voor een statief is een rijst- of zandzak. Ga je bijvoorbeeld op reis met het vliegtuig? Dan neem je de zak opgevouwen mee op reis en vul je hem aangekomen op jouw bestemming met zand of rijst. Er bestaan zakken in verschillende soorten en maten. De Caruba V-shape is speciaal ontwikkeld voor plaatsing op de rand van een autoraam of venster van een kijkhut. De rijstzak is gemaakt van sterk waterafstotend materiaal en gemakkelijk zelf te vullen met rijst, bonen of zand.

Adviesprijs € 24,95
Info www.caruba.com

Meer accessoires

Naast deze basisaccessoires zijn er natuurlijk nog eindeloos veel kleine, losse (maar belangrijke) accessoires te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan een heuptasje om je telefoon en pasjes in op te bergen, een raincover voor wanneer het weer niet meezit of een hardcase voor je geheugenkaartjes.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel