Alles wat je moet weten over bokeh

Alles wat je moet weten over bokeh

Aäron Nasarany 515
Als je net begint met fotografie of van plan bent om een camera aan te schaffen ben je waarschijnlijk de term bokeh al regelmatig tegengekomen. In dit artikel gaan we wat dieper op het bokeh in, wat is het eigenlijk?

Definitie

Bokeh is de kwaliteit van een onscherpe achtergrond tegenover een scherpe voorgrond. Een duidelijk voorbeeld kun je terugvinden in macrofotografie waar bijvoorbeeld het onderwerp haarscherp is ten opzichte van de achtergrond dat compleet wazig en zelfs onherkenbaar is. De onderstaande foto is hier een goed voorbeeld van: 

Foto door: Gieneke Blessing

Afhankelijk

De kwaliteit en de vorm van bokeh is afhankelijk van een aantal factoren. Je kunt hierbij denken aan het aantal diafragmalamellen dat in je lens zit en aan het diafragma zelf. 

Diafragmalamellen

In de lenzen zitten diafragmalamellen die invloed hebben op de vorm van de bokeh. Een diafragma kan groter en kleiner worden gemaakt door het aanpassen van het diafragmagetal. Om deze verandering te kunnen bereiken zitten er diafragmalamellen verwerkt in het diafragma. Deze kunnen los van elkaar bewegen waardoor het veranderen van een diafragma een eitje is.  Hoe meer diafragmalamellen, hoe ronder de bokeh zoals de foto hieronder:

Diafragma

Een onscherpe achtergrond kun je creëren door

  1. in de manual stand te fotograferen
  2. de diafragma wagenwijd open te zetten door een laag diafragmagetal te kiezen zoals f/2, f1/1.8 of zelfs lager.

Vaak zijn het de primelenzenlenzen met een vast brandpuntafstand – die zulke diafragmagetallen kunnen bieden. Bovendien zijn ze erg lichtsterk, waardoor je in situaties met weinig licht nog steeds prachtige plaatjes kunt schieten. Bokeh is ideaal om de aandacht van de kijker op het onderwerp te richten. Door de onscherpe achtergrond is het haast onmogelijk om het onderwerp uit het oog te verliezen.

Wist je dat je ook zelf bokeh kan creëren?  Het is ook mogelijk de vorm van je bokeh te veranderen in sterretjes

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron