Wat is het aandachtspunt in jouw foto?

Wat is het aandachtspunt in jouw foto?

Nadja Geskus 596
Het aandachtspunt in een foto is het punt waar iedereen als eerste naar kijkt in een foto. Bij portretten zijn dat bijvoorbeeld meestal de ogen. Maar heb jij wel eens goed nagedacht over wat het aandachtspunt in jouw foto moet zijn?

Aandachtspunt

Wat is het punt waar jij jouw publiek naar wilt laten kijken? Hoe ingewikkelder je jouw foto’s maakt, hoe moeilijker het is om een aandachtspunt te creëren. En als je je niet kan concentreren op een foto, dan stop je met kijken. Het is dus belangrijk om na te denken over een aandachtspunt.Foto: Maaike Vroom

Er zijn verschillende manieren om een aandachtspunt te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de regel van derden. Hierin wordt de foto verdeeld in vlakken en het aandachtspunt wordt bijvoorbeeld op het kruispunt van een aantal vlakken geplaatst. Dan heb je nog de diagonaalmethode, waarin het aandachtspunt op één van de vier diagonalen, die vanuit elke hoek wordt getrokken, wordt geplaatst. En dan zijn er nog de gulden snede en de gouden ratio.

Hiërarchie

Maar bovenste methodes werken vaak het beste als er maar één onderwerp is. Wat doe je als je meerdere onderwerpen in je foto wilt plaatsen? Dan zal je gebruik moeten maken van een soort hiërarchie. Wat vind jij het belangrijkste onderwerp? Zorg dat die bijvoorbeeld het grootste, scherpste of het meest kleurrijk in beeld komt. De onderwerpen die jij minder belangrijk acht, moet je dus ook minder belangrijk afbeelden. Zorg dat ze minder de aandacht trekken.Foto: Marcel van Balkom

Om er zeker van te zijn dat je onderwerp goed uit de verf komt, kun je jezelf een aantal vragen stellen. Heb ik het onderwerp goed belicht? Is hij goed scherp? Is hij het kleurrijkste? Heeft de belangrijkste persoon oogcontact met de camera? Staat het onderwerp volledig in beeld? Natuurlijk is niet elke vraag van toepassing op elke foto, maar het is altijd handig om jezelf eens te controleren. Dan vergeet je niets en wees je er echt zeker van dat jouw onderwerp ook het aandachtspunt is!
 

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja