Nabewerking: laat een knallende haarkleur opvallen

Nabewerking: laat een knallende haarkleur opvallen

Senta Bemelman 868
Bij het nabewerken van een foto verspringt de cursor direct naar het gezicht. Maar ook andere details, zoals de haarkleur van een model, maken een foto sprekend. Phlearn legt uit hoe je een kapsel in de spotlight zet.

Fotograaf Nace Aaron legt in de tutorialvideo voor Phlearn uit hoe je de haarkleur het beste naar voren brengt. Hierbij is het belangrijk om het zo natuurlijk mogelijk te houden. Als je de haarkleur iets te overdreven bewerkt, kan dit een stoorzender worden op de foto.

Color Balance Adjustment

De eerste truc is door in Photoshop een nieuwe laag aanmaken met een masker. Dan verschijnen er in het kleine venster Layers twee vlakjes die met elkaar verbonden zijn door een ketting. Vervolgens klik je op het tabblad Images en ga je naar Adjustments. Daar Staat de Color Balance-optie. Wanneer je dit aanklikt, verschijnt een palet met kleuren. Begin met de mid-tonen. Kijk naar de haarkleur die je bewerkt, speel vervolgens met de blauwe, rode, groene en gele tonen. Doe dit totdat het gewenste resultaat bereikt is. Deze laag dient als de basisvorm van het haar op de foto.

Solid Color

Maak een nieuwe laag aan. Hierin werk je aan de higlights in het haar. Dit doe je door middel van Solid Color, wat betekent dat je de gehele oppervlakte van de foto in één kleur opvult. Wanneer je de Color Balance-laag naar het rechter vakje sleept van de Solid Color-laag, dan worden de lagen als het ware over elkaar heen gelegd.  Verander de laag van 'normaal' in 'vivid light'.  Door kleine aanpassingen in de Layer Style, krijg je een minder aanwezige kleur. Met de Color Picker kies je een passende kleur.

Je kunt ook het haar daarna vormgeven en een soepele kleurovergang creëeren door een Dodge-tool, hiermee kun je kleuren en licht tegenhouden of 'doorduwen'op je foto.  Bekijk hieronder de volledige tutorialvideo, waarin stap voor stap uitgelegd wordt, hoe je dit doet.


Bekijk ook deze handige video van Phlearn waarmee je andere kleuren eruit laat springen in Photoshop.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta