Videotutorial: Scherpte toevoegen in Photoshop

Videotutorial: Scherpte toevoegen in Photoshop

Senta Bemelman 453
Tijdens het fotograferen kunnen de gemaakte foto’s haarscherp op je camerascherm lijken. Maar bij thuiskomst blijkt al snel dat de plaat ietwat onscherp is. Leer hoe je dit vervelende probleem aanpakt en gebruik deze videotutorial om je kiekjes alsnog bruikbaar te maken!

Een bewogen of onscherpe foto is in de meeste gevallen niet mooi. Maar gelukkig kun je foto’s met (lichte) onscherpte gemakkelijk aanpassen in Photohop. Je maakt de foto optisch scherper door contrast toe te voegen aan de randen van pixels. In werkelijkheid wordt je foto niet scherper gemaakt in de basis, maar wordt dit tot stand gebracht door een optische illusie. Mocht je foto erg bewogen of onscherp zijn, dan werkt het vaak niet om deze in Photoshop aan te passen.

In de bovenstaande video wordt gesproken over drie manieren om scherpte toe te voegen.Dit kan via capture-, creative en output- sharpening. De eerste optie is door middel van zogeheten capture sharpening.

Capture sharpening

Met deze vorm van scherpte kun je details versterken die mogelijk door het type lens dat je gebruikt verloren gaan. In het proces van het omzetten tot een digitaal exemplaar kan ook lichte onscherpte voor komen.

Creative sharpening

Bij creative sharpening ga je op een artistieke wijze te werk met scherpstellen in Photoshop. Je kan ervoor kiezen om een heftig effect tot stand te brengen, als dit bijdraagt aan de sfeer van je foto. Dit mag soms duidelijk zichtbaar zijn.

Output sharpening

Door middel van output sharpening kun je jouw plaat als JPEG exporteert of net voordat je een foto afdrukt. Dit is de laatste stap en minder heftig dan de andere varianten.

Bekijk nog meer handige video’s over het gebruik van Photoshop op het YouTube-kanaal van Photoshop Training Channel.

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta