Aspect ratio, wat is dat precies?

Amy Schutte 5792
Aspect ratio heeft te maken met de verhoudingen in de afmeting van je foto. Eigenlijk is het kort gezegd de verhouding tussen de lange zijde en de korte zijde van een foto.

Wat houdt dat nu precies in?

De meest gangbare aspect ratio, of beeldverhouding, in digitale camera’s is 2:3, twee staat tot drie. Die beeldverhouding stamt nog uit de analoge tijd en  is gebaseerd op 35mm film, waar een negatief meestal 24mm bij 36 mm is. Vereenvoudigd is dat 2x3, of uitgedrukt als ratio 2:3. Een fullframe sensor is, net als film, 36 x 24. In het laagste getal (waarin ratio’s voor het gemak uitgedrukt worden) is dat dus 2:3. Cropsensors hebben een andere afmeting, namelijk ongeveer 22,5 x 15 mm, afhankelijk van het model. Maar ook hier is de verhouding van deze getallen 2:3.

Afmetingen voor afdrukken met de juiste aspect ratio

Wil je een foto afdrukken, dan kun je de van een 2:3 aspect ratio verschillende formaten maken (4x6, 8×12, 10×15, 12×18, 16×24, 20×30, etc). Maar, veel populaire afdrukformaten passen niet in deze verhouding. Voor een foto van 5x7 of 11x14 moet je een foto die met een aspect ratio van 2:3 gemaakt is croppen en verlies je dus de originele compositie.

Aspect ratio aanpassen

De meeste camera’s geven je de mogelijkheid om de aspect ratio in de camera aan te passen. Je kunt ze bijvoorbeeld op 4:3 of 16:9 (het gangbare breedbeeldtelevisie formaat) instellen. Je kunt de aspect ratio uiteraard ook in nabewerking aanpassen. Maak je foto daarom altijd wat ruimer, zodat je de ruimte hebt om de beeldverhouding aan te passen. Er valt dan aan twee van de randen vaak wat weg. Het voordeel van het bijsnijden in de nabewerking is dat je de oude met de nieuwe compositie kunt vergelijken om te kijken of het daadwerkelijk beter werkt.

Onderwerpen en beeldverhouding

De aspect ratio kan namelijk het hele gevoel van je foto veranderen. Een foto van een hoog flatgebouw in portretstand werkt vaak beter in een 1:2 dan in een 4:5, die in verhouding breder is. Daar moet je rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat er aan weerszijden genoeg lege ruimte is, maar de boven en onderzijde redelijk afgekaderd zijn.

Klanten

Fotografeer je in opdracht? Dan is het geen slecht idee om van tevoren te weten wat je klanten met de foto’s gaan doen. Gaan ze ze afdrukken op een bepaald formaat, dan kun je dat in je achterhoofd houden tijdens het fotograferen. Ook is het geen slecht idee om deze foto’s sowieso allemaal iets ruimer te maken. Op die manier heb je meer mogelijkheden om je crop te maken met een compositie waar je tevreden over bent. De digitale camera’s van deze tijd zijn, over het algemeen, van zodanige goede kwaliteit dat je 10 tot 20% van de foto af kunt snijden, zonder al te veel kwaliteit te verliezen.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy