Waarom een vierkante foto sterk is

Amy Schutte 1525
Vroeger zat je vast aan het formaat dat je camera aankon. Ook toen kon je best wat croppen, maar niet met aanzienlijk kwaliteitsverlies. Dat is nu een stuk gemakkelijker geworden. Je kunt de foto achteraf aanpassen of op sommige camera’s kun je de aspect ratio in de camera vervangen en al voor een ander formaat gaan. Soms, bij een digitale zoeker, kun je direct het resultaat bekijken. Maar waarom moet je af en toe eens voor vierkant gaan?

Sterkere compositie

Een goede compositie is vaak een kwestie van vereenvoudigen, minimaliseren. Als je een 35mm foto (de standaard aspect ratio, 4:3) cropt naar een vierkant formaat, haal je een derde van de foto af. Hiermee schaaf je bij en houd je, als het goed is, het sterkste tweederde deel van de compositie over. Probeer het maar eens op foto’s die je al hebt. Op die manier kun je je creativiteit triggeren en anders naar compositie leren kijken. Maar je kunt er natuurlijk ook op uitgaan en van tevoren je compositie kiezen met de bedoeling er een vierkante uitsnede van te maken. Om zo je foto’s eens anders ‘in te richten’.

Compositie is anders in een vierkant

De regel van derden is een goede compositie regel. Maar wel een die vooral op 4:3 foto’s gericht is. Het werkt niet goed in een vierkant formaat. Het beste voor een vierkant formaat is om je onderwerp ofwel in het midden te zetten (centreren), of dicht bij de rand te plaatsen. En dat heeft niets met de al bekende compositieregels te maken. Ook kun je, nog meer als bij 35mm foto’s, juist beter op zoek gaan naar kenmerkende vormen en lijnen. Driehoeken, vierkanten en cirkels houden het oog van de kijker vast.

Vierkant en zwartwit

Ook zwartwit foto’s werken buitengewoon goed in een vierkant formaat. In zwartwit worden eerder genoemde lijnen en vormen nog sterker benadrukt en wordt je niet afgeleid door kleur. De sterkste kanten van je vierkante compositie worden door zwartwit dus nog eens extra aangezet. Laat je ook eens inspireren door andere fotografen die voornamelijk voor vierkant kiezen. Vooral in kunstzinnige fotografie zie je de vierkante aspect ratio regelmatig terug.

Instagram is ook vierkant

Niet iedereen houdt van Instagram, maar vooral voor beginnende fotografen is het leuk om je foto’s te delen. Anders staan ze ook maar op je computer, toch? Instagram kiest voor een vierkant formaat, wat inhoudt dat je 4:3 foto’s ineens naar een heel andere compositie gaan. Dus kun je daar, als je vaak van de app gebruik maakt, beter tijdens het fotograferen al rekening mee houden.

Polaroid

Polaroid en Instax camera’s zijn weer hot! Heel leuk voor op een feestje, om je gasten zelf polaroids te laten maken en mee te geven als aandenken. Of om zelf een prikbord of muur mee op te leuken. Polaroids hebben vaak weinig kleur, maar dat wil niet zeggen dat je er geen sterke, creatieve foto’s mee kunt maken. En uiteraard zijn ze vierkant.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy