Nabewerking: foto's croppen

Nabewerking: foto's croppen

Liesbeth Wesdijk 4068
Natuurlijk wil je graag dat je foto in één keer goed is en zo afgedrukt kan worden. De werkelijkheid is vaak anders. Soms is het nodig om je foto te “croppen” oftewel: bij te snijden. We laten je zien waarom.

Natuurlijk kun je foto's die niet perfect zijn gelijk verwijderen, maar dat zou voor sommige foto's toch echt zonde zijn. Want als je die bepaalde foto bij zou snijden, is het beeld opeens een stuk beter. Wanneer zou je een foto kunnen croppen?

Als je een fout hebt gemaakt

We zijn allemaal menselijk en maken dus fouten, ook tijdens het fotograferen. Wat er goed uitzag terwijl je door de zoeker keek, blijkt achteraf toch geen uitgebalanceerd beeld te geven. Misschien heb je bij een portret te veel bodem en te weinig lucht gefotografeerd? Wat je te weinig hebt gedaan kun je er niet aanplakken, maar je kunt wel een deel van de ondergrond weg snijden. Of zelfs nog meer, zodat je dichter bij het model zelf komt.

Bovenstaande foto is gemaakt in Tsjechië, het bovenste is de originele, de onderste is bijgesneden. Hierdoor is de foto in z'n geheel iets lichter geworden, doordat de donkere voorgrond minder overheerst. Persoonlijk vind ik hem zo beter in balans.

De regel van derden

Voor wie deze basisregel nog niet kent, leggen we hem even uit: je verdeelt het beeld wat je wilt schieten d.m.v. twee horizontale en twee verticale lijnen in 9 blokken. Het hoofdonderwerp wat je vast wilt leggen, moet op één van de kruisingen van de lijnen komen te staan. Zo creëer je een dynamisch beeld. En soms vergeet je die regel gewoon even en heb je heel saai je hoofdonderwerp precies in het midden van de foto staan. Oeps! Foto weggooien? Welnee, gewoon croppen tot je wel precies het beeld hebt wat je weer wilde geven.

Storende elementen wegwerken

Je denkt dat je een prachtige foto hebt geschoten tot je hem thuis groot ziet op de computer en een storend element ontdekt. Als zich dat ergens in een hoek bevindt, kun je het makkelijk verwijderen door de foto bij te snijden. Als het hinderlijke element zich meer in het midden bevindt, zul je het op een andere manier (b.v. door klonen) moeten weghalen in de nabewerking.

Een ander formaat

Soms kom je er thuis pas achter dat je een foto hebt gemaakt in een verkeerd formaat (horizontaal of verticaal), het past gewoon niet goed. Dan is er niks mis mee om het formaat te veranderen. Dus om b.v. een verticaal beeld te maken van wat in eerste instantie een horizontale (liggende) foto was. Of als dit het beeld versterkt kun je er ook een vierkant beeld van maken. Gebruik je creativiteit!

Bij bovenstaande foto heb ik een paar 'foutjes' weggewerkt door de foto te croppen. Het geheel stond te braaf midden op de foto, daarom heb ik een gedeelte van de ondergrond bij gesneden. Ook heb ik een paar storende elementen op de achtergrond weg gesneden en het hoofdonderwerp dichterbij gehaald.

Waar je aan moet denken

  • Dupliceer je afbeelding voordat je hem gaat croppen. Dan heb je in ieder geval altijd het origineel nog.
  • Neem de tijd. Je kunt een foto op verschillende manieren bijsnijden. Probeer wat diverse formaten uit voor je hem definitief cropt.
  • Als je de vorm van de foto verandert, kan dat problemen geven als je hem af wilt drukken. Veel fotozaken hebben standaard maten om foto's af te drukken.
  • Croppen werkt het beste met groot formaat foto's. Als je kleine foto's bijsnijdt en vervolgens vergroot tot een afdrukbaar formaat zul je kwaliteitsverlies in de pixels krijgen.
  • Het bijsnijden van een foto moet je zien als finetuning. En als je als fotograaf steeds meer en meer ervaring krijgt met het maken van de juiste compositie zul je merken dat je steeds minder vaak je foto's hoeft te croppen, ze zijn dan al perfect!

De foto's die bij dit artikel zijn gebruikt, heb ik zelf gemaakt en dienen als voorbeeld bij de diverse tips.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth