Heb jij een checklist voor bewerken nodig?

Heb jij een checklist voor bewerken nodig

Redactie digifoto Starter 1833

Bij het bewerken van foto's is het belangrijk dat je alles stappen doorloopt die je wilt nemen. Toch komt het voor dat er stappen worden vergeten bij het bewerken van de foto. Maak voor jezelf een checklist met de stappen die je moet doen tijdens het bewerken zodat je niks vergeet. Na een tijdje te hebben gewerkt met een fysieke checklist werk je de checklist uiteindelijk automatisch af.

Recht zetten en bijsnijden

Verticale lijnen horen verticaal en horizontale lijnen horen horizontaal. Heel logisch maar toch wordt deze stap snel vergeten bij het bewerken van foto's. Zodra een foto niet helemaal recht staat heeft dit meteen effect op hoe de foto wordt bekeken. Foto's bijsnijden doe je wanneer er afleidende dingen te zien zijn op de foto zoals mensen, bomen of een auto. De grootste afleiding moet je van te voren kunnen voorkomen. Kleinere afleiding aan de zijkant van je foto kan je weghalen door de foto's tijdens het bewerken bij te snijden.

bewerken

Witbalans bewerken

Het bewerken van witbalans verschilt per wat voor foto's je maakt. Voor studio fotografie is het belangrijk dat de witbalans precies goed is. Bij het fotografen van bijvoorbeeld de zonsondergang wordt de witbalans soms wat warmer gemaakt. Zorg ervoor dat je fotografeert in RAW zodat de kwaliteit van de foto niet verloren gaat tijdens het aanpassen van je witbalans.

bewerken

Probeer meerdere maten en achtergronden

Een foto wordt direct anders wanneer je de afmeting van de foto of de achtergrond veranderd. Een foto kan er goed uitzien op een groot scherm maar wordt meteen anders op een telefoon. Bekijk in Lightroom met een 1:8 of 1:16 ratio om te zien hoe de foto er uit komt te zien op bijvoorbeeld Facebook. Bekijk de foto daarnaast op verschillende achtergronden. Een witte achtergrond zorgt ervoor dat donkere foto's meer opvallen en een donkere achtergrond laat lichte foto's meer springen.

Lees ook: Sneller bewerken in Lightroom

Je checklist bewerken

Als je erg vergeetachtig bent is het handig om een checklist bij te houden. Als je nog meer dingen vergeet bij het bewerken van je foto's dan kan je de checklist ook altijd nog aanpassen. 

bewerken
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie