Beginnende macrofotografen opgelet: een beginnersguide

Christel  de Wolff 3535
De zomertijd heeft één groot voordeel: je hebt 's avonds meer tijd om te fotograferen in prachtige lichtsomstandigheden! De wintertijd daarentegen heeft ook zijn eigen charmes met prachtige herfskleuren en, wat later, de voorjaarsbloeiers. Maak daar gebruik van!

Alle seizoenen zin geschikt voor macrofotografie! De bloemetjes gaan weer bloeien of de blaadjes vallen van de bomen, de insecten komen weer tevoorschijn of de rijp plakt aan het gras... Stuk voor stuk fijne onderwerpen om vast te leggen,  ook nu we anderhalve meter van elkaar moeten houden. Zoek een rustige plek uit en ga er eens even goed voor staan/zitten. Er zijn een hoop dingen waar je aan moet denken bij macrofotografie. De juiste apparatuur, goed licht en de juiste instellingen. In deze video wordt uitgelegd waar je op moet letten en wat er gebeurt als je de instellingen verandert. Handig!

Wanneer je geen statief hebt, leer je in dit wartikel hoe je macrofoto's gemakkelijk uit de hand kunt maken. 

Starter's tip

Scherptediepte is een belangrijk onderwerp van macrofotografie. Om dit te bereiken zet je je diafragma zo ver mogelijk open. Dat betekent dat het f/getal laag is. Je kunt je camera hiervoor handmatig instellen, de M stand op het draaiwieltje, of oop 'aperture priority', de Av of A stand op het draaiwieltje. Bij de laatste stel je zelf het diafragma in en kiest je camera de instellingen die erbij passen.

Meer tips vind je uiteraard ook op onze website. Probeer maar eens te zoeken op macrofotografie in onze zoekbalk en je bent de komende uren zoet.  Heb je niet zoveel tijd - omdat je eropuit wilt natuurlijk - dan hebben we het belangrijkste leesvoer hier voor je klaar staan: 

De juiste apparatuur voor jouw macro avontuur

Er valt ontzettend veel te schrijven over macrofotografie. Het is een van de meest populaire onderwerpen binnen de fotografie en wij snappen best waarom. Wat is er nou eenmaal leuker dan je één voelen met de natuur en dat laten resulteren in kleurrijke, dromerige beelden. Hoewel wij altijd schermen met het statement dat de fotograaf de foto maakt, niet de apparatuur, is het toch aan te bevelen om te investeren in een goed macro-objectief en eventuele accessoires. Een macrofoto maak je nu eenmaal niet met een 'gewoon' objectief, omdat deze niet goed kan scherpstellen op de gewenste korte afstand, en niet de juiste vergrotingsfactor heeft.  Kortom, het loont zeker om je in te lezen in goede macro-objectiefen. Wij hebben er vier stuks voor je op een rijtje staan van Tamron, Nikon, Irix en SIGMA. Wil je aan de slag met accessoires zoals een macroflitser of ben je nog op zoek naar een degelijk statief? Klik dan eens hier voor inspiratie. 

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel