Macro-objectief aanschaffen? Kies het objectief dat bij je past!

Redactie 1350
Wie is aangestoken met het macro-virus en de beste resultaten wil behalen, doet er goed aan om te investeren in een macroobjectief. Een macro-objectief is specifiek ontworpen om onderwerpen van heel dichtbij te fotograferen.

Je maakt gemakkelijker close-ups omdat minimale scherpstelafstand een stuk lager ligt dan bij reguliere objectieven (bijvoorbeeld 29 centimeter bij een 100mm-macrolens tegenover ongeveer 100 centimeter bij een regulier 100mm-objectief). Hierdoor is de vergrotingsmaatstaf 1:1. Macro-objectieven vind je in verschillende brandpuntafstanden van 40mm tot 180mm. Een korte brandpuntsafstand gebruik je bij het fotograferen van stilstaande voorwerpen zoals bloemen of bij productfotografie. Fotografeer je liever insecten, dan loont het om een grotere brandpuntsafstand te nemen, omdat insecten zullen wegvliegen wanneer je te dichtbij komt. De meest populaire brandpuntsafstand voor macrofotografie is 100mm.

SIGMA

Gewapend met de SIGMA 70mm F2.8 DG Macro Art maak je haarscherpe foto’s. Dit objectief wordt geroemd om zijn optische kwaliteit, met een ongekende scherpte en helderheid. Het objectief is nieuw ontworpen zodat het een 1:1-weergave laat zien. Daarnaast heeft het een DC-motor gekregen die zorgt voor een soepele en snelle autofocus die bovendien geruisloos is. Dankzij de korte scherpstelafstand is het objectief goed geschikt voor macrofotografie, maar je kunt er ook mee aankomen bij een portretshoot.

Irix

De Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly betreft een middelgrote telelensprime die geschikt is voor closeupfotografie, met een levensgrote 1:1 maximale vergroting en een minimale focusafstand van 34 cm. De naam 'Dragonfly' zelf slaat op de constructie van de lens, deze is namelijk weathersealed wat perfect uit komt wanneer je dit objectief in de natuur wilt gaan gebruiken. De constructie zorgt er namelijk voor dat je te allen tijde beschermd bent tegen stof en vocht. Iets dat in Nederland natuurlijk goed van pas komt. Wat belangrijk is om te weten is dat het objectief volledig handmatig is in zijn scherpstellen. Dit zien we natuurlijk vaker met macro-objectieven, maar het is goed om te vermelden dat een camera body met 'focus peaking' geen overbodige luxe is.

Nikon

Het Nikkor AF-S 105mm F2.8 G IF-ED VR Micro Nano-objectief is uitgerust met Vibration Reduction (VR) voor betere prestaties dankzij beeldstabilisatie. Met VR fotografeer je gemakkelijk uit de hand met zo’n vier stops sluitertijdwinst. Ook ben je verzekerd van scherpe beelden dankzij de snelle én stille autofocus die exclusief door Nikon wordt gebruikt (Silent Wave Motor). Het ED-glas lenselement garandeert minimale chromatische aberraties terwijl de Nano Crystal Coat lenscoating zorgt voor een lichtdoorlaatbaarheid van bijna 100%. Deze techniek geeft vooral objectieven met vele lensdelen en groepen een ongekende transparantie en contrast.

Tamron

Dit Tamron macro-objectief heeft een razendsnelle autofocus en is voorzien van diverse geavanceerde snufjes. Zo versterkt de XY-Shift compensatie de functionaliteit van de Tamron VC-beeldstabilisatie over het hele scherpstelbereik. Een verbetering in de USD-besturingssoftware zorgt bovendien voor een flink toegenomen AF-scherpstelsnelheid en een optimale afstemming onder diverse fotografische omstandigheden. Daarnaast is er een hoge standaard van vocht- en stofbestendigheid toegevoegd ter voorkoming van het binnendringen van stof en vocht. Tamron heeft een zeer duurzame fluoride coating aangebracht op het bovenste lenselement-oppervlak om zo condensvorming te voorkomen en vuil af te stoten. Deze lens staat garant voor een zeer hoge beeldscherpte met een boterzachte achtergrondonscherpte.

Dit artikel is gepubliceerd in digifoto Starter 1.2020

Lees ook: de beste apparatuur voor jouw macroavontuur

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie