De beste apparatuur voor jouw macroavontuur

Redactie 790
De lente leent zich uitstekend voor macrofotografie. Maar er is niks vervelender dan midden in de natuur staan en erachter komen dat je tegen het maximaal haalbare van je apparatuur aangelopen bent. Of dat je de accessoires mist die het leven van een macrofotograaf nou eenmaal een stuk makkelijker maken. Dus voordat je in het gras gaat liggen ter hoogte van een sneeuwklokje… check even of je er goed aan doet om onderstaande apparatuur aan te schaffen.

Kingjoy

Je kunt macrofoto’s over het algemeen wel maken vanuit de hand, maar hoe groter je brandpuntsafstand en diafragmaopening, des te lastiger wordt het om je camera perfect stil te houden. Dat hoeft natuurlijk ook niet, want precies daarom zijn er statieven uitgevonden. Een goed statief hoeft helemaal niet zwaar te zijn. De carbon-modellen uit de G-serie van Kingjoy hebben de perfecte balans gevonden tussen lichtgewicht en stevigheid. Absolute topnotch is de Kingjoy G55C met Q20- balhoofd. Dit statief weegt slechts 1700 gram en heeft een maximale werkhoogte van 157,5 centimeter. Bovendien is het draaisysteem vernieuwd, waardoor het soepeler werkt en de poten goed vastzitten. Werk je graag heel laag bij de grond? Ook dan helpt de Kingjoy G-serie je een handje. De middenkolom is namelijk omkeerbaar, waardoor je extra laag bij de grond kunt fotograferen, zonder op je buik in de modder te hoeven liggen!

Caruba

Een veelgebruikte techniek bij macrofotografi e is focus stacking. Hierbij maak je meerdere foto's van je onderwerp terwijl je de camera steeds een klein beetje naar voor of naar achteren verplaatst. Door de scherpstelling niet aan te passen, verschuift de scherpstelling op je onderwerp steeds een heel klein beetje. In een fotobewerkingsprogramma zijn de afbeeldingen vervolgens te combineren. Zo krijg je veel meer scherpte in je afbeelding dan je normaal gesproken bij macrofoto's hebt. Met de Caruba W-160 Macro Focusing Rail wordt het maken van zulke focusstacks je net even wat makkelijker gemaakt.

JJC

Soms heb je net wat meer licht nodig in je macrosetting. Flitsen is af te raden, tenzij je beschikt over een speciale macrofl itser (ja die bestaan ook!). De JJC Macro LED-2M is een draagbaar lichtsysteem dat je voorziet in fl exibiliteit tijdens close-up en macro-fotografi e. Met de twee armpjes kun je de LED's zo richten dat er kleine details uitgelicht kunnen worden, of alleen accenten worden belicht. De JJC Macro LED-2M past op de Hot shoe van je camera en heeft twee, onafhankelijk van elkaar in te stellen, armen waarmee je het licht zo kunt verspreiden als je zelf wilt.

LAOWA

Door LAOWA wordt dit de mafste maar meest geniale macrolens ooit genoemd. En we kunnen de fabrikant moeilijk ongelijk geven, want dit objectief is nogal een verschijning. Door dit speciale ontwerp is deze macrolens uitermate geschikt om te fi lmen of te fotograferen op plekken waar je met een normale lens niet bij komt. Ook is deze lens geschikt voor het benaderen van schuwe insecten. Door de grotere werkafstand is het eenvoudiger om deze onderwerpen te benaderen. Dankzij de waterdichte buis aan de voorzijde is het ook mogelijk om onder water te fotograferen en te fi lmen. De wijde beeldhoek (24mm) geeft deze lens een unieke kijk op de wereld vanuit het standpunt van een insect. Het objectief is leverbaar voor Canon EF, Nikon F, Pentax K en Sony FE.

 

Dit artikel is gepubliceerd in 1.2020.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie