Aan de slag met macrofotografie - met of zonder macro-objectief?

Redactie digifoto Starter 4074

Het belooft nog even flink koud te worden, maar daarna denken we toch allemaal alweer aan het voorjaar. En er leent zich geen seizoen beter voor macrofotografie dan de lente. Wil jij alvast goed voorbereid zijn, maar beschik je niet over een macrolens? In dit artikel leer je dat je ook aan de slag kunt zonder, maar nemen we natuurlijk ook wel even een aantal goede opties voor macro-objectieven met je door.

Iedereen kent ze wel, die opnames van bloemblaadjes en vleugels van insecten die van ontzettend dichtbij zijn genomen. Ultra close-ups noemen we ze ook wel, oftewel: macrofoto’s. Heb je daar dure spullen voor nodig? Nee, ook met je gewone lens kun je uit de voeten. Bij macrofotografie denk je waarschijnlijk direct aan peperdure objectieven en ander kostbaar apparatuur. Er wordt inderdaad veel moois gemaakt voor deze fotografievorm, waardoor je bijna zou vergeten dat je macrofoto’s ook prima met je kitlens kunt maken of je compactcamera. Er zijn een aantal dingen handig om te weten voordat je aan de slag gaat. We zetten ze voor je op een rijtje en sluiten af met wat praktische tips om je op weg te helpen.

Scherpstellen

Wat macrofoto’s zo bijzonder maakt is dat er een heel klein object, haarscherp wordt weergegeven. Wanneer je dat probeert door heel dicht bij je onderwerp te gaan staan, zul je merken dat je dat resultaat niet zomaar krijgt. Dat heeft alles te maken met de scherpstelafstand van je objectief. Op een zoomobjectief, die je vaak bij je camera krijgt, tot zo’n 150mm of een 50mm objectief zie je meestal een tulpicoontje. Dat betekent dat jouw objectief geschikt is om kleine objecten groot en scherp in beeld te krijgen.

De waarde die bij het tulpicoontje vermeld staat, geeft aan hoe dicht je bij je onderwerp kunt komen. Staat er bijvoorbeeld 0,55m, dan kun je tot 55 centimeter van je voorwerp komen en toch nog een scherpe foto krijgen. Overigens kun je door te zoomen ook het een en ander in afstand overbruggen.

Lees ook: Koopgids: welke camera kies je voor landschapsfotografie?

Kleine aankopen

In principe kun je zowel met je compactcamera als je spiegelreflex macrofoto’s maken.  Heb je een spiegelreflex en toch een klein budget beschikbaar, overweeg dan eens een 50mm objectief. Die zijn helemaal niet zo duur en stellen je in staat om van relatief dichtbij, je foto’s toch nog scherp te krijgen. Een andere zinnige aankoop is een omkeerring. Daarmee kun je je huidige objectief omgekeerd op je camera plaatsen waarmee je heel wat nieuwe tools voor macrofotografie in handen krijgt.

Lees ook: Hoe werkt een macro-objectief?

Tips voor macrofotografie zonder macro-objectief

  • Flits niet recht op je onderwerp(je), maar gebruik een dimmer of een externe flitser als je die hebt. Ook een ringflitser kan mooie beelden opleveren. Kijk maar eens naar speciale macro(ring)flitsers.
    Lees ook: Aan de slag met een ringflitser?
  • Ga op je knieën zitten of ga desnoods liggen om je onderwerp ‘op ooghoogte’ te fotograferen (ook bij bloemen of plantjes).
  • Met een klein diafragma (boven de f/8) krijg je een zo groot mogelijke scherptediepte wat inhoudt dat de achtergrond scherper wordt. Soms wil je dat om te laten zien hoe klein het onderwerp is dat je fotografeert in de verhouding met zijn omgeving.
  • Heb veel geduld en probeer kleine beestjes heel rustig te benaderen zodat ze niet wegvliegen of –kruipen.
  • Als je een statief hebt, kun je die het beste gebruiken. Omdat je op zo’n korte afstand fotografeert, heb je grote kans dat je scherpstelpunt door de beweging verplaatst en je foto bewogen is. Heb je geen statief? Dan kun je ook een muurtje of een steen gebruiken buiten of een stapel boeken binnen.

Lees ook: de beste apparatuur voor jouw macroavontuur

Toch liever een goed macro-objectief aanschaffen? 

Ben jij verliefd geworden op de macrofotografie en de wonderlijke wereld eromheen? Dan kies je er vroeg of laat natuurlijk wel voor om een echt macro-objectief aan te schaffen. Er zijn tal van opties in verschillende prijsklasses. Hieronder een kleine greep uit het uitgebreide assortiment! 

SIGMA 70mm F2.8 DG Macro Art

Gewapend met de SIGMA 70mm F2.8 DG Macro Art maak je haarscherpe foto’s. Dit objectief wordt geroemd om zijn optische kwaliteit, met een ongekende scherpte en helderheid. Het objectief is nieuw ontworpen zodat het een 1:1-weergave laat zien. Daarnaast heeft het een DC-motor gekregen die zorgt voor een soepele en snelle autofocus die bovendien geruisloos is. Dankzij de korte scherpstelafstand is het objectief goed geschikt voor macrofotografie, maar je kunt er ook mee aankomen bij een portretshoot.

Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly

De Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly betreft een middelgrote telelensprime die geschikt is voor closeupfotografie, met een levensgrote 1:1 maximale vergroting en een minimale focusafstand van 34 cm. De naam 'Dragonfly' zelf slaat op de constructie van de lens, deze is namelijk weathersealed wat perfect uit komt wanneer je dit objectief in de natuur wilt gaan gebruiken. De constructie zorgt er namelijk voor dat je te allen tijde beschermd bent tegen stof en vocht. Iets dat in Nederland natuurlijk goed van pas komt. Wat belangrijk is om te weten is dat het objectief volledig handmatig is in zijn scherpstellen. Dit zien we natuurlijk vaker met macro-objectieven, maar het is goed om te vermelden dat een camera body met 'focus peaking' geen overbodige luxe is.

Nikon AF-S 105mm F2.8 G IF-ED VR Micro Nano

Het Nikkor AF-S 105mm F2.8 G IF-ED VR Micro Nano-objectief is uitgerust met Vibration Reduction (VR) voor betere prestaties dankzij beeldstabilisatie. Met VR fotografeer je gemakkelijk uit de hand met zo’n vier stops sluitertijdwinst. Ook ben je verzekerd van scherpe beelden dankzij de snelle én stille autofocus die exclusief door Nikon wordt gebruikt (Silent Wave Motor). Het ED-glas lenselement garandeert minimale chromatische aberraties terwijl de Nano Crystal Coat lenscoating zorgt voor een lichtdoorlaatbaarheid van bijna 100%. Deze techniek geeft vooral objectieven met vele lensdelen en groepen een ongekende transparantie en contrast.

Meer accessoires die het leven van een fotograaf een stuk makkelijker maken vind je hier:

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie