Beginnen met macrofotografie

Christel  de Wolff 4992

Macrofotografie is een vak apart, maar als je het goed beheerst dan heb je ook wat! Dit zijn een aantal aandachtspuntjes als je je gaat concentreren op macrofotografie.

Wat is macrofotografie

Voor wie echt nog nooit van macrofotografie gehoord heeft: een macrofotograaf houdt zich bezig met het maken van close-up opnamen. De fotograaf gaat heel dichtbij zijn onderwerp en legt zo details bloot die je met het blote oog niet eens zou zien. Macrofotografie wordt vooral in de natuur gedaan, denk aan bloemen, insecten en vlinders, maar je kunt ook de stad ingaan voor macrofotografie of het in productfotografie toepassen.

Instellingen

Over het algemeen worden macrofoto’s vaak met een macro-objectief gemaakt dat een grote brandpuntsafstand heeft en erg lichtsterk is. Denk aan 85mm of 105mm en soms zelfs 150mm en diafragma's van f/1.4, f/1.8 of f/2.8. Door het brandpunt en het diafragma, verkrijg je een kleine scherptediepte. Dat wil zeggen dat je onderwerp scherp is, maar de achtergrond al snel vervaagt. Dit is wat je graag wilt bereiken in macrofotografie, immers dan verdwijnen storende elementen in de waas, en blijft over wat echt de aandacht verdient.

Probeer niet te overdrijven. Soms is slechts een gedeelte van de bloem die je wilt fotograferen scherp, maar zou het mooier zijn als hij in z'n geheel scherp was. Dan verhoog je het f-getal met een of meerdere stops. Dit gaat tenkoste van de lichtinval, maar misschien kun je iets langzamer fotograferen of je ISO iets opschroeven. Hoe diafragma, sluitertijd en ISO zich tot elkaar verhouden noem je de belichtingsdriehoek.

Lees ook: Even opfrissen, de belichtingsdriehoek

Accessoires voor macrofotografie

Een statief en een afstandsbediening zijn musthaves als het gaat om macrofotografie. Zonder een statief kun je je camera lastiger stilhouden en als je meerdere foto's vanuit dezelfde hoek wilt maken, bijvoorbeeld om ze later over elkaar heen te leggen, kun je het niet gebruiken dat foto's net een beetje anders zijn omdat je bent bewogen. Een afstandsbediening helpt je bovendien om nog minder trillingen te laten ontstaan als wanneer je met de hand de sluiterknop zou bedienen. Ook kun je op die manier vanaf een afstandje fotograferen, wat helpt als je insecten of vlinders wilt fotograferen.

Macroseizoen

Veel fotografen zweren bij het voorjaar of de zomer voor hun macrofotografie. Dat is echter niet helemaal terecht. Natuurlijk komt de natuur tot leven in de lente en zie je prachtige kleuren in de zomer, maar je zou de andere twee seizoenen tekort doen. In de herfst schieten de paddenstoelen uit de grond, een heerlijk onderwerp voor macrofotografie en in de winter kun je aan de slag met dauwdruppels en rijp. Kortom, één macroseizoen bestaat niet. Macrofotografie beoefen je het hele jaar door!

Meer macrofotografie

Ben je helemaal enthousiast geworden over macrofotografie? Dat treft, ons nieuwe digifoto Starter magazine staat er bol van! Bestel hem nu in de webshop of ren naar je dichtstbijzijnde boekwinkel.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel