Ga macro!

Amy Schutte 310
Macrofotografie is een vak apart. Je moet er je camera goed voor begrijpen en onder controle hebben. Je hebt in de meeste gevallen veel geduld nodig. Maar, dan heb je ook wat.

Wat is macrofotografie

Macrofotografie is eigenlijk close-up fotografie. Je gaat heel dichtbij een onderwerp, zodat je allerlei details ziet die je op het oog niet zag. Vooral de natuur leent zich er goed voor, je ziet veel insecten en bloemen in macro. Het voordeel is dan ook dat je er niet perse voor op zoek hoeft naar mooie locaties, in je tuin kun je al prachtige macrofoto’s maken. Je hebt er een macrolens (of lens met macro functie) voor nodig. Deze hebben een grote brandpuntsafstand maar kunnen wel dichtbij scherpstellen. Ook heb je een statief nodig, want elke beweging wordt ongelofelijk uitvergroot.

Instellingen

Over het algemeen worden macrofoto’s vaak met een grote diafragmaopening (laag f/getal) gemaakt. Je hebt dan een kleine scherptediepte, waardoor veel van de achtergrond onscherp wordt. Dat werkt vaak fantastisch in dit soort foto’s; de ogen van een strontvlieg zijn gigantisch groot en scherp, terwijl zijn lijfje onscherp is. Probeer wel te zorgen dat er een groot genoeg gedeelte scherp is, dus dat is misschien niet de allerlaagste f/stop. Je wil de hele ogen van de vlieg scherp hebben, niet maar een heel klein stukje. Zorg er ook voor dat de belichting goed is op het punt waar de meeste aandacht naartoe getrokken wordt. De ogen van die vlieg zijn heel donker, en je belichtingsmeter zal een gemiddelde aangeven. In je foto kan het zijn dat ze dan iets grijs worden. Hou daar rekening mee en controleer af en toe, door in te zoomen op je scherm.

macro

Compositie

Bij macrofotografie is je compositie erg belangrijk. Je kunt een foto er echt interessant mee maken. Soms wil je juist een goede, uitvergrote weergave geven van de werkelijkheid. Maar soms, bijvoorbeeld bij bloemen, kan het heel mooi zijn om je compositie aan te passen zodat het bijna abstract wordt. Probeer het uit en wees er creatief mee.

Afstandsbediening

Je kunt afstandsbedieningen kopen voor je camera, om vanaf een afstandje af te drukken. Het voordeel daarvan is in dit geval dat je je camera klaar kunt zetten op het statief en op een afstandje kunt wachten tot er iets interessants voorbij komt. Een insect of vlinder zal immers minder snel dicht bij een persoon komen en zal niet lang blijven zitten wanneer jij je arm beweegt om af te drukken. Een stilstaande camera went veel sneller, dus je kans van slagen is groter. Je kunt dan alleen niets meer doen aan je compositie.

Voorjaar

Het voorjaar staat voor de deur en dat is een ideale tijd voor macro. Insecten komen weer tot leven en bloemen komen weer in bloei, ideale onderwerpen voor je foto’s. Als je zorgt dat je met zonsopgang op pad gaat (of eigenlijk: al op pad bent), dan kun je prachtige plaatjes schieten van dauwdruppels op bladeren en gras. Maar het heeft nog een voordeel. Veel insecten moeten opwarmen voordat ze volledig actief zijn. Net na zonsopgang zijn ze vaak nog erg traag, wat jou net iets meer gelegenheid geeft om je op te stellen en mooie foto’s te maken.

Inspiratie nodig?

Neem dan een kijkje in de gallery en stuur ook jouw beste/leukste macro-foto in. Succes!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy