Inspiratie: vogels fotograferen

Amy Schutte 1160
Eén van de lastigste dieren om te fotograferen zijn misschien wel vogels. Ze bewegen enorm snel, waardoor het lastig is om de scherpte goed te krijgen. Daarnaast zijn ze ver weg, en vaak tegen een lichte achtergrond.

Het is een kwestie van oefenen voordat je goede foto’s  van vogels kunt maken. Laten we eens wat inspiratie opdoen aan de hand van enkele foto’s.

Vogels fotograferen: zoek een goed tijdstip

Zwanen zijn prachtige, sierlijke dieren en gelukkig zijn ze in Nederland op veel plekken te vinden. Het voordeel van zwanen is dat ze vaak rustig zwemmen, dus je focus problemen zijn hier aanzienlijk minder. In deze foto is de weerspiegeling van de zon duidelijk te zien, en de zwaan heeft een wat oranje tint. De foto is genomen tijdens de gouden uren, het licht heeft dan een warme toon, dat de sfeer in de foto ten goede komt. Met een polarisatiefilter was de reflectie op het water misschien wat minder sterk geweest. Het fotograferen van vogels tijdens de gouden uren (net na zonsopgang of voor zonsondergang) is dus een goed idee.

Beweging bij vogels

Wanneer vogels vliegen, kun je met je foto in principe twee kanten op: je kunt de beweging bevriezen, of juist bewuste bewegingsonscherpte in je foto opnemen. Vleugels bewegen enorm snel, dus als je de beweging wil bevriezen, zoals dat de fotograaf van deze foto goed gelukt is, zul je een hele korte sluitertijd nodig hebben. De fotograaf heeft hier 1/3200 gebruikt. Zou je een langere sluitertijd kiezen, dan zouden de vleugels steeds minder scherp worden. Wanneer je een korte sluitertijd gebruikt, zul je de lichtopbrengst voor je camera ergens anders vandaan moeten halen. In dit geval werd een diafragmaopening van f/5.6 gebruikt, de ISO werd hier flink opgeschroefd, namelijk naar 800. Je kunt de bewegingen van snelle vogels dus het beste ‘bevriezen’ wanneer je over voldoende omgevingslicht beschikt.

Nachtvogels

Uilen zijn enorm moeilijk om te fotograferen, omdat het nachtdieren zijn. Ze zijn hierdoor al moeilijk de lokaliseren, en  je hebt ook nog eens heel weinig licht om mee te werken. Wie geen licht heeft moet slim zijn! Als je graag vogels fotografeert, kun je natuurlijk ook langsgaan in dierentuinen of vogelopvangcentra. De dieren zitten hier stiller, waardoor je je sluitertijd wat langer kunt zetten, en je kunt dichterbij komen. Je kunt soms zelfs gebruik maken van een flitser of lamp, zoals in deze foto het geval is.

Details

Je hoeft natuurlijk niet alleen maar totaalbeelden van vogels te maken. Met een tele objectief kun je ook details van het dier fotograferen. Of in sommige gevallen kun je heel dichtbij de vogel komen, zoals vaak het geval is bij pauwen. Vooral in kinderboerderijen zijn de dieren vaak behoorlijk tam, waardoor je een prachtige detail foto kunt maken van het kleurrijke verenkleed. Bijna een abstract werk.

Focus

vogels zijn enorm moeilijk scherp te krijgen. De meeste camera’s hebben een autofocus instelling waarbij de camera een bewegend onderwerp volgt. De scherpte blijft dan op het onderwerp, de camera stelt deze steeds bij. Dit heet AI Servo (Canon) of AF-continuous (Nikon), je vindt dit meestal in het menu. Enorm handig voor snel bewegende onderwerpen, zoals deze rappe meeuw!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy