Tips voor vogelfotografie

Vogelfotografie: hoe doe je het?

Aimée van Vuuren 215
Het is weer zomer oftewel de vogeltjes beginnen vroeg met fluiten en zijn vaker te vinden in je tuin. Als je net begint met vogelfotografie zal het even nadenken zijn over wat je precies moet doen. In dit artikel geven je een aantal tips voor het fotograferen van vogels.

Benodigdheden

Allereerst is het bij vogelfotografie handig om een statief mee te nemen. Of het éénpoot, driepoot of een schommelkop is, het maakt niet uit. Met een stevig statief voorkom je dat er bewegingsonscherpte te zien is op de foto’s. Daarnaast heb  je echt geen dure camera nodig voor het maken van goede foto’s. JIJ maakt uiteindelijk de foto. Experimenteer daarom met het beeld en de instellingen: kleur, vlakverdeling, compositie, ISO, etc.

Leer van anderen

Door te kijken naar geslaagde foto’s van andere fotografen krijg je een beter idee hoe je vogelfotografie het beste aan kan pakken. Uiteindelijk moet je zelf op pad maar door het bekijken van foto’s krijg je meer inspiratie en leer je je eigen stijl ontwikkelen. Daarnaast kan je ook met een natuurfotograaf mee lopen, hij weet nog beter hoe je de natuur het beste op beeld kan vastleggen.

Lees ook: inspiratie: vogels fotograferen

Locatie

Het is aan te raden, vooral als je nog niet veel van vogelfotografie af weet, om dichtbij te beginnen zoals in de tuin. Ook is een vijver een goede beginplek aangezien vogels dol zijn op drinken. Je kan thuis een voederbak in je tuin zetten en rustig afwachten. Denk van tevoren wel na over de compositie en de achtergrond, als dit goed geregeld is dan kan je gelijk de foto maken wanneer er vogeltjes op af komen.

Vergeet niet te genieten als het aan komt op vogelfotografie. De prachtige omgeving, de zingende vogels, neem het allemaal in je op. Houd de tips in je achterhoofd en ga een dag leuk vogeltjes fotograferen!

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée