Uitdaging: vogels fotograferen

Amy Schutte 766
Wildlife fotografie is een enorme uitdaging. Helemaal als je vogels wil fotograferen, moet je met veel dingen rekening houden. Ze bewegen, je kunt niet dichtbij komen en vaak vliegen ze tegen een fel belichte lucht.

Nederland is een vogelland. Met al de waterpartijen, die in sommige gevallen speciaal voor onze gevleugelde vrienden zijn aangelegd, zien vogelaars regelmatig zeldzame soorten voorbij komen. Of ze nu voorbij trekken of permanente bewoners zijn: hoe fotografeer je nu vogels?

Laat instellingen los als je vogels fotografeert

Natuurlijk zijn je instellingen enorm belangrijk, en we zullen je straks suggesties geven voor de instelling van je camera. Vogels bewegen snel, en vaak moet je dan ook vlot reageren. Het is dus een goed idee om je camera instellingen te maken en je dan vooral te richten op je onderwerp. Ze zijn weg voor je het weet.

Fotografeer in RAW

De omstandigheden in wildlife fotografie, en dus ook bij vogels, zijn niet naar je hand te zetten. Ze zijn dus meestal ook niet ideaal. Natuurlijk houd je hier al rekening mee, en positioneer je jezelf niet op zo’n manier dat je bijvoorbeeld tegen de zon in fotografeert. Maar wanneer de omstandigheden onvoorspelbaar - en daardoor niet ideaal- zijn, is het een goed idee om te fotograferen in RAW. Zo heb je in de nabewerking de meeste vrijheid om je foto’s beter te maken. Je kunt bijvoorbeeld het dynamisch bereik vergroten, kort gezegd het verschil tussen hooglichten en schaduwen. Tenzij er natuurlijk informatie verloren is gegaan door over- of onderbelichting. Bovendien kun je de witbalans aanpassen zonder kwaliteitsverlies.

Gebruik prioriteitsmodi

Je hebt een aantal standen op je camera. Volledig automatisch en de manuele stand zijn het meest bekend, maar je hebt daar ook iets tussen: de prioriteitsmodi, eigenlijk half-automatische standen. Deze worden overigens ook regelmatig gebruikt door professionele fotografen, zeker in situaties waarin je als fotograaf snel moet reageren. Met diafragmaprioriteit (Av/A) controleer je zelf het diafragma, en daarmee vooral de scherptediepte van je foto. Is er echter weinig omgevingslicht, dan heb je kans dat de sluitertijd te lang wordt en er bewegingsonscherpte optreedt in je foto’s. Je kunt dan beter de sluiterprioriteit (Tv/S) kiezen. Hiermee bepaal je of de actie ‘bevroren’ wordt, of kun je voor bewegingsonscherpte kiezen.

Gebruik de automatische ISO instelling voor het fotograferen van vogels

Door automatische ISO te kiezen, kun je een hoop problemen voorkomen. Zeker wanneer vogels in beweging zijn, zul je aan een bepaalde maximale sluitertijd vastzitten om bewegingsonscherpte te voorkomen. Je kunt je diafragma instellen zoals je wil, maar soms kom je er zelfs met de maximale diafragmaopening nog niet qua licht. Vooral in de schaduw kan het zijn dat je onderbelicht bent. Door de camera de ISO zelf te laten kiezen, heb je altijd een goed belichte foto. Houd wel rekening met eventuele belichtingscompensatie, in het geval van tegenlicht of een donkere omgeving.

Gebruik AF-C/AI-Servo

De meeste camera’s geven je de mogelijkheid om continue autofocus (AF-C of AI-Servo) te kiezen. Hiermee focus je op een onderwerp, en de camera ‘volgt’ dat onderwerp wanneer het beweegt. Zo kun je de scherpte vasthouden op een bewegend onderwerp. Zit je onderwerp stil, dan kun je AF-S (of One-Shot AF) gebruiken. Je kunt bij continue autofocus uitstekend de backbutton focus, of AF-On knop inzetten op je camera. Zo bepaal je zelf waar de scherpte ligt, en je camera volgt het onderwerp. Het vergt enige oefening, maar als je eenmaal gewend bent aan backbutton focus is het een waardevolle tool voor fotografie. Zeker voor het fotograferen van vogels.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy