3 manieren om je foto interessanter te maken

Redactie digifoto Starter 786
Elke fotograaf wil natuurlijk dat zijn of haar foto’s bekeken worden. Zeker voor fotografen die hun werk online plaatsen is het belangrijk dat foto’s opvallen. Je wil dat mensen er langer dan 1 seconden naar kijken, er zijn verschillende manieren om hiervoor te zorgen. Wij geven je 3 tips voor het verbeteren van je foto’s.

Een foto moet interessant zijn, je wil dat mensen ernaar blijven kijken. Hiervoor spelen een heleboel factoren een rol. Ondanks dat veel dingen door smaak bepaald worden, zijn er ook dingen die wij als mens nu eenmaal prettig vinden. De compositie, symmetrie en ook kleuren zijn erg bepalend. 

Lees ook: Trap niet in deze beginnersfouten

Koude en warme kleuren

Net als hoe je ogen van links naar rechts kijken, kijken ze ook van koude kleuren naar warme kleuren. Dit is ook waarom zonsondergangfoto’s het erg goed doen. Hierbij zijn vaak de koude kleuren in de voorgrond en de warme tonen in de achtergrond. 

Dit is een tip die je tijdens het fotograferen mee kunt nemen. 

Maar als dit niet tijdens het fotograferen lukt, is het altijd nog mogelijk om de kleuren in de nabewerking aan te passen. Lightroom is hiervoor een goed hulpmiddel. Met het Split Toning gereedschap, of de gesplitste tinten in het Nederlands, kan je dit creëren.

Donker naar licht

Soms werkt het licht niet helemaal mee met waar jij je focus op wil hebben. Zo kan een onderwerp in de voorgrond lichter zijn dan het onderwerp waar jij je focus op wilde leggen. Alle aandacht gaat dan naar het lichtere onderwerp en het onderwerp waar jij je op wilde richten valt niet meer op. Door middel van fotobewerking kun je de focus van de kijker verleggenzijn. Zo kan je in Lightroom met radiaal filters het ene onderwerp oplichten en met een ander radiaal filter de rest van de omgeving donkerder maken. 

Zwart-wit

Maar een foto heeft helemaal geen kleur nodig om interessant te zijn. Zwart-wit foto’s kunnen ook zeker boeiend zijn, maar dan moet je rekening houden met andere factoren.  Zwart-wit fotografie draait om contrast. Bij een zwart-wit foto word je niet afgeleid door kleur, daarom is er vaak ook meer ruimte voor het verbeelden van emoties.  

Wil je meer weten over kleurtonen of zwart-wit? Lees dan ook:

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie