Lastig maar leuk: vogels fotograferen

Amy Schutte 804
In mei leggen alle vogels een ei! Hoewel nestfotografie niet perse aan te raden is omdat het de dieren erg kan verstoren, is het wel leuk om vogels voor je lens te krijgen.

Doordat de vogels veel in en om het nest te vinden zijn, zijn ze gemakkelijker te vinden en is hun gedrag iets beter te voorspellen. Een grotere slagingskans dus. Maar vogels zijn lastige onderwerpen. Veel contrast doordat de lucht vaak erg licht is ten opzichte van het onderwerp, Natuurlijk hebben we tips.

Gebruik prioriteitsmodi voor het fotograferen van vogels

Je hebt een aantal standen op je camera. Volledig automatisch en de manuele stand zijn het meest bekend, maar je hebt daar ook iets tussen: de prioriteitsmodi, eigenlijk half-automatische standen. Deze worden overigens ook regelmatig gebruikt door professionele fotografen, zeker in situaties waarin je als fotograaf snel moet reageren. Met diafragmaprioriteit (Av/A) controleer je zelf het diafragma, en daarmee vooral de scherptediepte van je foto. Is er echter weinig omgevingslicht, dan heb je kans dat de sluitertijd te lang wordt en er bewegingsonscherpte optreedt in je foto’s. Je kunt dan beter de sluiterprioriteit (Tv/S) kiezen. Hiermee bepaal je of de actie ‘bevroren’ wordt, of kun je voor bewegingsonscherpte kiezen.

Gebruik AF-C/AI-Servo

De meeste camera’s geven je de mogelijkheid om continue autofocus (AF-C of AI-Servo) te kiezen. Hiermee focus je op een onderwerp, en de camera ‘volgt’ dat onderwerp wanneer het beweegt. Zo kun je de scherpte vasthouden op een bewegend onderwerp. Zit je onderwerp stil, dan kun je AF-S (of One-Shot AF) gebruiken. Je kunt bij continue autofocus uitstekend de backbutton focus, of AF-On knop inzetten op je camera. Zo bepaal je zelf waar de scherpte ligt, en je camera volgt het onderwerp. Het vergt enige oefening, maar als je eenmaal gewend bent aan backbutton focus is het een waardevolle tool voor fotografie. Zeker voor het fotograferen van vogels.

Beweging bij vogels

Wanneer vogels vliegen, kun je met je foto in principe twee kanten op: je kunt de beweging bevriezen, of juist bewuste bewegingsonscherpte in je foto opnemen. Vleugels bewegen enorm snel, dus als je de beweging wil bevriezen, zul je een hele korte sluitertijd nodig hebben. De fotograaf heeft hier 1/3200 gebruikt. Zou je een langere sluitertijd kiezen, dan zouden de vleugels steeds minder scherp worden. Wanneer je een korte sluitertijd gebruikt, zul je de lichtopbrengst voor je camera ergens anders vandaan moeten halen. Je kunt de bewegingen van snelle vogels dus het beste ‘bevriezen’ wanneer je over voldoende omgevingslicht beschikt.

Beweging bij vogels

Wanneer vogels vliegen, kun je met je foto in principe twee kanten op: je kunt de beweging bevriezen, of juist bewuste bewegingsonscherpte in je foto opnemen. Vleugels bewegen enorm snel, dus als je de beweging wil bevriezen, zul je een hele korte sluitertijd nodig hebben. Zou je een langere sluitertijd kiezen, dan zouden de vleugels steeds minder scherp worden. Wanneer je een korte sluitertijd gebruikt, zul je de lichtopbrengst voor je camera ergens anders vandaan moeten halen. Je kunt de bewegingen van snelle vogels dus het beste ‘bevriezen’ wanneer je over voldoende omgevingslicht beschikt.

Met de juiste voorbereiding en een flinke dosis geduld kun je prachtige foto’s maken van vogels. En je bent ook nog eens lekker buiten in de natuur. Aan de slag!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy