Vijf manieren om vogels te fotograferen

Amy Schutte 416
Vogels zijn bijzonder dankbare fotografie onderwerpen. Ze kunnen statig en elegant zijn, kleurrijk of grappig. Ze zitten echter vaak niet lang stil, wat de uitdaging om ze te fotograferen des te groter maakt.

De aantrekkingskracht van vogels op fotografen is enorm. Maar ze zijn schrikachtig, bewegen snel en vallen niet altijd op in hun omgeving. Toch zijn er verschillende manieren om mooie foto’s te maken van vogels.

Vogels in het wild

Waarschijnlijk de eerste plek waar je aan denkt, en wellicht ook de leukste, is om in het wild op zoek te gaan naar vogels. Het is alleen niet het makkelijkste. Je moet namelijk ook je boswachter skills een beetje ontwikkelen, want de eerste moeilijkheid is het vinden van vogels. Of je nu op zoek bent naar een specifieke soort of niet, het is voor een groot deel aan het lot of het lukt of niet. Wel zijn er jachthutten en natuurgebieden met waterpartijen die je kansen sterk kunnen vergroten. Je bent lekker de hele dag in de buitenlucht, en áls het lukt om een goede foto te krijgen is dat een extra prestatie. Lees je in zodat je weet wat goede seizoenen zijn, of waar je moet zoeken naar nesten.

Vogels van dichtbij

Dierentuinen of de lokale vogelopvang, of onze eigen Avifauna, zijn veel gemakkelijker. Je kunt dichterbij komen, de dieren zijn veel meer gewend aan mensen en je hebt dus de tijd om je foto te maken. Je kunt nadenken over de beste instellingen en de compositie. Natuurlijk bewegen de vogels nog steeds, maar in een beperkte ruimte is het gemakkelijker om een nieuw onderwerp te kiezen.

In de tuin

Ook in je eigen tuin komen hele mooie vogels voor. Helemaal wanneer je ervoor zorgt dat er wat te eten hangt. Wanneer je dit regelmatig doet, zul je zien dat je tuin steeds drukker bevolkt wordt. Vanuit je eigen huis, of in elk geval dichtbij, is het lekker ontspannen fotograferen. Je bent geen reistijd kwijt en hebt alles wat je nodig hebt bij de hand. Als je zelf een vroege vogel bent, zijn de ochtenduren een goede tijd om je camera erbij te pakken.

In vogelvlucht

Foto’s van vogels in vlucht zijn prachtig. Het gemak en de elegantie waarmee ze zich door het luchtruim bewegen zijn voor ons, als mens, jaloersmakend. Over het algemeen zul je hiervoor in de natuur op zoek moeten. Veel vogels vliegen in de buurt van hun nest, meestal in het voorjaar. Dat maakt het gemakkelijker om klaar te staan voor een foto. Een bewegend dier fotograferen is niet makkelijk. Zorg ervoor dat je sluitertijd kort staat, zodat je de beweging bevriest en de vogel scherp in de foto hebt. Bovendien is een objectief met grote brandpuntsafstand wenselijk, want de meeste vogels vliegen hoog.

Zwermen vogels

In deze tijd van het jaar kun je ook je hart ophalen, want de grote zwermen spreeuwen komen er weer aan. De vormen die deze groepen aannemen zijn haast abstract en prachtig om te zien. Zeker als het landschap ook nog eens mooi is. Zoek een goede plek uit en let op de rest van de elementen in de foto. Het gaat hier niet om individuele foto’s maar juist om de grootsheid, dus je kunt het beste met een groothoekobjectief aan de slag gaan. Fotografeer eens in burst modus, zodat je snel veel foto’s maakt. De vorm van de zwerm kan razendsnel veranderen, wat hele mooie resultaten kan geven.

 

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy