Ideeën voor een project

Amy Schutte 164
Als je vastloopt en het idee hebt dat je steeds maar dezelfde onderwerpen fotografeert, is het geen gek idee om eens een fotografie project te doen.

Maar welk project moet je kiezen? We geven je enkele ideeën.

Waarom een project?

Een project geeft je inspiratie. We hebben allemaal wel eens een soort fotografisch ‘writers block’, waarin je het gewoon even niet meer weet. Een project kan je dan inspiratie geven, een doel om mee op pad te gaan. Gaandeweg kom je dan vanzelf ook andere onderwerpen tegen. Als je het even niet meer weet in fotografie, is de beste oplossing simpel: juist  gaan fotograferen!

Goed voor je motivatie

Zeker wanneer je een wat langduriger project start, geeft het je de motivatie om erop uit te gaan en het project tot een goed einde te brengen. Zelfs als de weersomstandigheden niet ideaal zijn of wanneer je weinig tijd hebt, zul je eerder een gelegenheid vinden om toch op pad te gaan dan wanneer je niet aan een project werkt. Bovendien geeft het je een voldaan gevoel wanneer het project vorm begint te krijgen en de eerste foto’s er zijn. Dat zorgt weer dat je nog meer zin hebt om er op uit te gaan om verder te werken aan het project. Als fotograaf houden we van dingen tot stand brengen, creëren, dat geeft ons betere inzichten en leidt tot betere resultaten.

Kies een project

Als je een project start omdat je in een creatieve dip zat, valt het niet altijd mee om een onderwerp te vinden. Gelukkig zijn er voldoende ideeën te vinden, in het dagelijks leven zowel als online. Kies een project dat haalbaar is. Als je een project wil maken op de poolkappen, kun je er natuurlijk niet steeds op je vrije zondagen aan werken. Denk ook niet te groot.  Kies iets waar je ‘iets mee hebt’, want dan kun je het langer leuk houden voor jezelf. Kies geen straatreportage als je op je vrije dag eigenlijk liever de natuur in trekt. Zorg dat je elke foto ‘eigen’ maakt , dat het aan het einde jouw stilistische handtekening heeft.

Ideeën

Om je op weg te helpen, hebben we wat concrete ideeën voor je. Maar er zijn tal van andere goede ideeën voor een leuk fotografie project.

  • 365 dagen. Maak een jaar lang iedere dag een mooie foto van iets dat je inspireert of juist iets alledaags. Vooral op ‘saaie’ dagen zul je creatief moeten denken!
  • Olie, zeep en water. Hiermee kun je te gekke, abstracte foto’s maken.
  • Mensen. Probeer bijvoorbeeld 50 mensen uit een bepaalde stad te portretteren. Of 25 beoefenaars van een bepaalde sport. Benader juist mensen die je niet kent, om eens buiten je comfort zone te treden.
  • Zelfportret. Maak originele zelfportretten, die iets over jou vertellen
  • Huis, tuin en keuken. Maak foto’s van alledaagse dingen, maar op een originele manier. Bijvoorbeeld abstract of minimalistisch.
  • Naar objectief. Doe een portret of serie waarbij je jezelf ‘beperkt’ tot één objectief.
  • Zwart-wit. Probeer van tevoren al op zoek te gaan naar goede zwart-wit onderwerpen, in plaats van ‘gewoon’ foto’s om te zetten.
  • Panorama of vertorama.
  • Licht. Licht is het belangrijkste onderdeel van fotografie en het is dan ook enorm nuttig om hierover te leren. Maar licht het onderwerp, en je doet meteen kennis op.
  • Één kleur. Bepaal van tevoren een kleur en zet deze centraal in je foto’s.

Een project maakt je creatiever. Door je gedachten af te kaderen krijg je juist vaak meer ideeën. Probeer het eens!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy