Doelen stellen: maak je fotoproject af

Amy Schutte 242
Een fotoproject is een goed idee, zeker wanneer je even een duwtje in de rug nodig hebt op het gebied van inspiratie. Maar velen van ons beginnen ermee, om het vervolgens nooit af te maken.

Een fotoproject kun je overal vinden. Je kunt online meedoen aan een project, waarbij je de resultaten met anderen deelt. Of je kunt voor jezelf een project verzinnen, om doel aan je fotografie te geven en uiteindelijk een mooie serie over te houden.

Fotoprojecten zijn echter van die dingen waar je met veel enthousiasme aan begint, om soms vervolgens nooit af te maken. Met deze tips doe je dat wel.

Zoek een fotoproject over een onderwerp dat bij je past

Dat klinkt logisch, maar soms laat je je in het enthousiasme van het moment meeslepen en kies je een project dat helemaal niet bij jou past. Het is misschien helemaal niet handig om een project over landschappen te doen, als je er helemaal niet van houdt om de natuur in te gaan.  Of juist urban fotografie als je het benauwd krijgt van drukte. Natuurlijk is het weleens goed om buiten je comfort zone te gaan, maar de meeste projecten smeer je uit over langere tijd. De kans dat je het beu raakt is veel groter bij iets dat helemaal niet bij je past. Volg je hart!

Kijk ook praktisch

Natuurlijk moet je fotoproject ook haalbaar zijn. Als je bergen wil gaan fotograferen, maar je hebt geen auto en eigenlijk ook geen vakantiedagen meer, dan wordt het al snel lastig. Zoek dus iets wat je kunt doen, dat dicht bij huis is. Of past in een reis die je al gepland hebt. Anders blijft je project eeuwig op de plank liggen.

Maak een plan van aanpak

Voordat je erop uitgaat en begint met fotograferen, is het handig om even na te denken over de vorm waarin je je project gaat gieten. Visualiseer het eindresultaat. Dat wil niet zeggen dat je alle foto’s al ingevuld hoeft te hebben, maar het is handig om wel een visie te hebben. Wil je bijvoorbeeld uiteindelijk je project in zwart-wit maken? Dan kun je tijdens het fotograferen al andere keuzes maken. Misschien wil je je foto’s uiteindelijk allemaal een bepaalde aspect ratio meegeven, zoals vierkant. Ook dat is handig om te weten, wanneer je je compositie maakt.

Apparatuur 

Zorg er ook voor dat je een project kiest dat je kunt invullen met de apparatuur die je al hebt. Als je een project wil doen in de studio, maar je hebt die nog niet, dan kun je voor nu beter op zoek gaan naar iets anders. Anders zit je eindeloos te wachten; eerst op voldoende geld voor nieuwe spullen, dan lever- of bezorgtijden, etc. Van uitstel komt tenslotte vaak genoeg afstel.

Tijd genoeg voor je fotoproject

Begin ook niet aan een fotoproject als je weet dat er een enorme drukke tijd voor je aankomt. Je doet een project meestal voor jezelf, omdat je het leuk vindt. Als het een ‘taak’ wordt, mist het z’n doel. Zonsopgangen midden in de winter, als de zon opkomt op een tijd dat jij al op je werk hoort te zijn, is dan bijvoorbeeld niet handig.

Geef jezelf een schop onder je kont

Voor fotografie geldt; hoe meer je fotografeert, hoe meer inspiratie je krijgt. Soms heb je misschien even geen zin, of zie je het even niet meer. Dan moet je juist je camera oppakken en verder gaan aan je project. Hoe meer tijd je eraan besteed, hoe meer ideeën je krijgt over een creatieve invulling.

Een fotoproject geeft je creativiteit een boost. Houd het realistisch, en doe één project tegelijk. Uiteindelijk levert het je een gave fotoserie op, iets om trots op te zijn.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy